De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Roos laat in haar 'Het Higgs-deeltje' beelden versmelten en versnellen

Deeltjes, Beeldjes versneller

Deeltjes, Beeldjes versneller

SCHIEDAM - Donderdag begint het 4 dagen durende Fotofestival Schiedam. In de kelder van het museum verzorgt Roos van Geffen een bijzondere projectie/installatie/performance. Centrale rol hierin heeft het 'Higgs-deeltje', een ultraklein deeltje dat naar alle waarschijnlijkheid is aangetoond in een Zwitsers onderzoekscentrum, CERN.

In CERN ligt ondergronds in een cirkel een 27 km lange buis. Hierin kunnen de onderzoekers deeltjes versnellen en met elkaar laten botsen. In 2012 heeft men daar een heel klein deeltje ontdekt dat mogelijk het zogenoemde Higgsdeeltje is, welk deeltje decennia geleden door de wetenschapper van die naam werd voorspeld. Roos van Geffen is erdoor gefascineerd. "Het is een ode aan de zoekende mens. Het deeltje zorgt voor een krachtveld dat massa geeft aan materie en zo alles bepaalt wat we om ons heen zien. Ik deel de poëtische associaties en vragen die het Higgsdeeltje bij mij oproepen, op zoek naar antwoorden op fundamentele vragen", zegt Roos van Geffen tegen De Schiedammer Online, die woensdagmiddag een exclusieve sneakpreview van haar kreeg.

'Het Higgsdeeltje' is een werk in ontwikkeling. Dit voorjaar werkte zij als artist-in-residence van Oerol op Terschelling, waar ze de eerste foto's voor 'Het Higgsdeeltje' maakte."Ik heb allerlei foto's gemaakt van tijdelijke ronde verschijningen in de natuur. Die foto's heb ik gemaakt tijdens wandelingen van 27 km lang, dezelfde lengte als de deeltjesversneller".  Nu is de volgende stap in haar, wat zei noemt "artistieke onderzoek" te zien op Fotofestival Schiedam. Het werk begint elke dag opnieuw en ontstaat enkel in aanwezigheid van publiek, kunstenaar en zes diaprojectoren.

Roos van Geffen maakt performances, foto- en videowerken. Zij werkt vanuit persoonlijke fascinaties en onderzoekt steeds universele vragen. Vaak liggen filosofische en existentiële thema’s zoals angst, verlangen en verbondenheid ten grondslag aan haar werk. Roos van Geffen creëert precies gecomponeerde, geconcentreerde beelden. Zij nodigt toeschouwers uit om gedetailleerd en met meer aandacht te kijken, waardoor een andere, soms verrassende werkelijkheid ontstaat.

'Het Higgsdeeltje' is te zien op Fotofestival Schiedam, donderdag 13 oktober t/m zondag 16 oktober, in het Stedelijk Museum Schiedam. Aanvang steeds om 14.00 uur en om 16.00 uur, toegang gratis.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina De Schiedammer een like geeft.  Of volg ons via Twitter. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers en dus ook over cultuur in Schiedam goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

 

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Uw naam
Uw e-mailadres
Onderwerp
Vul uw bericht in...
x

Meest gelezen: