De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Tot en met oudjaar nog naar café Van der Wal

Van der Wal moet dicht

Van der Wal moet dicht

SCHIEDAM - Muziek- en eetcafé Van der Wal sluit aanstaande zaterdag 31 december, op oudejaarsavond dus, de deur om vervolgens op 1 januari van het nieuwe jaar niet meer open te gaan. Dat zal een gemis zijn voor veel Schiedammers. Reden is dat de vergunning wordt ingetrokken. Niet in het café maar in een privépand van de eigenaar is in de eerste helft van november een 160-tal hennepplanten in beslag genomen.

Voor het hebben van een horeca-vergunning dient de vergunninghouder van onbesproken gedrag te zijn. Het bezitten van een dergelijk aantal hennepplanten (het betrof hier een pand aan de Boterstraat) is niet voor privégebruik en daarmee illegaal, hetgeen de status van onbesproken gedrag in gevaar kan brengen. In dit geval blijkt het dus aanleiding te geven tot het intrekken van de vergunning. De gemeente doet geen uitspraken over het verband tussen de aan de Boterstraat in beslag genomen hennepplanten enerzijds en het intrekken van de vergunning van Van der Wal anderzijds. Ook wordt niet ontkend of bevestigd dat de vergunning wordt ingetrokken. De gemeente is verplicht horeca-vergunningaanvragen te publiceren. De gemeente is niet verplicht het verlenen van dergelijke vergunningen te publiceren, maar doet dat wel. De gemeente is evenmin verplicht het intrekken van vergunningen te publiceren en doet dat in dit geval dus niet. 

Bij Van der Wal bevestigt men ons dat het café tot en met Oudejaarsdag geopend blijft voor een drankje en de gebruikelijke gezelligheid. Er kan niet meer worden gegeten, want de keuken is al dicht. Op Oudjaar is het café voor iedereen open tot 19.00 uur. Daarna is het alleen nog voor genodigden.

De toekomst van het café is nog onzeker. Het is in een situatie als deze niet zo dat een vergunning wordt opgeschort. Bijvoorbeeld als er een schietpartij is in een horecagelegenheid, zie je vaak dat er met onmiddellijke ingang (als een soort afkoeling en voor het goed kunnen uitoefenen van onderzoek) sluiting van een etablissement is, maar dat dit na enige dagen of weken weer opengaat.

In het geval van Muziek- en eetcafé Van der Wal wordt de vergunning ingetrokken. Het pand aan de Grote Markt 17 houdt wél een horecabestemming. Maar om er opnieuw open te gaan met een café, zal er een nieuwe vergunning dienen te worden aangevraagd en dat kan door het gebeurde niet door de huidige exploitant. Als er een nieuwe vergunning wordt aangevraagd door een nieuwe exploitant, zal dat administratief toch al gauw zo'n vier à zes weken in beslag nemen voordat deze afgegeven wordt. Bij Van der Wal studeert men momenteel op de mogelijkheden die er zijn om het Muziek- en eetcafé te behouden voor de stad. Het barpersoneel geeft aan er vertrouwen in te hebben, dat de zaak over een week of 4 à 6 weer open gaat en dat de medewerkers hun baan achter de bar behouden. Bij stamgasten gaat het gerucht dat er gesproken wordt met overnamekandidaten.

Een reactie van een voorlichter van de gemeente Schiedam:
"Op zich geldt dat we over individuele zaken geen mededelingen doen, maar het klopt inderdaad dat het café dichtgaat. De vergunning is ingetrokken omdat de eigenaar/exploitant niet meer aan de eisen van de Drank- en Horecawet voldoet. We hebben de exploitant de maand december gegund om het bedrijf te verkopen en een nieuwe eigenaar het bedrijf te laten overnemen. Tot nu toe is daar echter geen gebruik van gemaakt. Dat betekent dat café het per 1 januari 2017 ook echt dicht moet."

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina De Schiedammer een like geeft.  Of volg ons via Twitter. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers en dus ook over horeca in Schiedam goed volgen. Bij voorbaat onze dank.  

2 commentaar(en) op artikel "Van der Wal moet dicht"

Laat men nou eens polderen. Moet de cafébeheerder en het personeel de WW of de Bijstand in komt er weer een pand leeg te staan? Geef een cafébeheerder de vergunning zodat de tent kan door gaan totdat de rechtbank uitspraak en het vonnis er zijn. In de tussentijd kan men kijken of het zinnig is om een nieuwe vergunning aan te vragen op naam van een andere uitbater.

Door: Plate T.J.H. Op:

Schandalig wat hier gebeurd ! Ze maken deze man ,ze familie,ze personeel allemaal kapot !nog niet eerder heb ik gehoord dat iemand zo hard word aangepakt voor een paar plantjes wiet .deze man word gepakt thuis staat met volledige naam en foto in de krant ,word zijn huis uitgegooid (wat een koophuis is) en word ze broodwinning afgepakt ! Dat deze man gestraft moet worden is duidelijk maar op deze manier?! Nee ik vind het verschrikkelijk wat hier gebeurt en geloof absoluut niet dat dit is hoe je deze criminaliteit tegen houd . Sterker nog denk dat je het tegenovergestelde hiermee bereikt ! Goed gedaan hoor burgemeester van Schiedam! Enige beetje normale horeca gelegenheid nu ook gesloten ! Lang leve schiedam

Door: Nordy Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Uw naam
Uw e-mailadres
Onderwerp
Vul uw bericht in...
x

Meest gelezen: