UitdeKunst

Poëzieclinic in de Korenbeurs

SCHIEDAM - Het eerste Literair Café van de Bibliotheek in de Korenbeurs gaat op 25 januari 2018 in het kader van de landelijke poëzieweek van start met poëzie. Dichteres Ellen Deckwitz en Schiedams woordkunstenaar Charlie Dichter treden op. Charlie geeft een clinic in de pauze. Deelnemers kunnen hun tijdens de clinic gemaakte werk voordragen. Het Literair Café sluit af met een poëtisch muzikaal optreden van singer/songwriter Oliver Pech.

Expositie 'Wij waren de Gusto'

SCHIEDAM - In de jaren zestig zorgden de medewerkers van Werf Gusto ervoor dat de Nederlandse economie draaide. Als een van de grootste werven in Schiedam brak het bedrijf record na record met op maat gemaakte baggermaterialen, staalconstructies, hoogovens, schepen en veel meer. Hoe zag de werf eruit? Wie waren deze vernieuwers? En wat deden ze? Ga meer dan een halve eeuw terug in de tijd en bekijk de tentoonstelling 'Wij waren de Gusto....

Museum in het zonnetje

SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam kijkt  volgens directeur Deirdre Carasso terug op een goed jaar. Het publiek was enthousiast, er was een internationale toptentoonstelling, de vaandeloptocht was een groot succes en het museum kreeg een Cobra-schenking. Er wordt al weer hard gewerkt om 2018 net zo succesvol te maken.

Adopteer een bijenvolk

SCHIEDAM - Wereldwijd sterven zorgwekkend veel bijen, onder andere door de Varroamijt. De parasiet plant zich voort in ‘broed’ van honingbijen. Imker Peter Schallenberg van de Stichting Bee Serious, vertelt over zijn gevecht tegen de bijensterfte op zondag 14 januari in het

Coca-Cola komt uit Schiedam

SCHIEDAM - De wortels van het oer-Amerikaanse Coca-Cola liggen niet in Amerika maar in Parijs en  Schiedam. Historicus Hans van der Sloot verdiepte zich in het ontstaan van deze frisdrank. Hij stuitte op Herman Jansen, de Schiedamse stoker die Amerika aan zijn voeten kreeg met zijn Kola Wine. Op zaterdag 13 januari 2018 vertelt historicus Hans van der Sloot daarover tijdens een lezing over Coca- en Kolawijn in het Stedelijk Museum...

Zing mee met Toonkunst

SCHIEDAM - Een aantal leden van Toonkunstkoor Schiedam droeg voorafgaand aan de voorstelling 'Hamlet' van Opera2Day de kist van de overleden koning van Denemarken, de vader van Hamlet, het toneel op.

Hamlet: droom of werkelijkheid?

SCHIEDAM - In een goed gevuld Theater aan de Schie vond op 7 januari de try-out plaats van de psychologische operathriller Hamlet van Opera2day & New European Ensemble. Het beeldmateriaal voor deze multimediavoorstelling werd gemaakt door de Schiedamse kunstenares en cineaste Margo Onnes.

En toen was er ... Paul McCartney

SCHIEDAM - Na het succesvolle 'En toen was er ... ' met in de hoofdrol Pink Floyd en Frank Zappa is het op zondag 21 januari de beurt aan Paul McCartney. Vanaf 15.00 uur is het tijd voor een Theatrale Vertelling, een McCartney Quiz, een film over Paul McCartney & Wings en natuurlijk live muziek in de foyer van het theater van Het Wennekerpand.

Ode aan de BluesRock

SCHIEDAM - Op zaterdag 20 januari treedt oud-Schiedammer Fred van Willigen met zijn band Sweet Mary Jane op in Podium Café de Graauwe Hengst aan de Lange Haven 28 te Schiedam. De band bestaat uit Fred van Willigen (gitaar en vocals), Ton Boekelman (bas en vocals) en Kees Bruijn (drums en vocals). Samen goed voor ruim 100 jaar podiumervaring. Het optreden begint rond 22.00 uur.

Waarom een os en een ezel?

SCHIEDAM - Een kerststal is een wereldwijd fenomeen, maar hoe is het zo gekomen? En wat staat er behalve Josef, Maria en het kindeke Jezus in? Theo Roelofs, kerststal-expert, vertelt tijdens een lezing op vrijdag 5 januari in het Stedelijk Museum Schiedam aan de hand van schilderijen over de geschiedenis van de kerststal. Leer meer over de vroegst bekende afbeelding. En krijg antwoord op de vraag waar de os en de ezel vandaan komen.