De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Spannende blinde audities in museum

In de rij met je kunstwerk

In de rij met je kunstwerk

SCHIEDAM - Het was zaterdag een bijzondere dag in het Stedelijk Museum Schiedam. Ongeveer 250 kunstenaars stonden in de aula in de rij. Om eerst met hun kunstwerk op de foto te gaan en het daarna in spanning af te geven aan een vrijwilliger met witte handschoenen aan, die het werk meenam door een kier tussen de zwarte gordijnen. Onzichtbaar achter de gordijnen deden tien juryleden hun werk. Aan het einde van de dag hadden zij 35 werken uit de in totaal 400 aangeboden werken uitverkozen ter expositie in de ZomerExpo 2017.

Het thema van de ZomerExpo 2017 is 'water'. Een groot deel van de zaterdag regende het. Kunstenaars kwamen met hun kunstwerken, veel goed ingepakt in bubbeltjes plastic ter bescherming tegen stoten, krassen en uiteraard ...water. De ingang voor de normale museumbezoekers was voor een dag verplaatst naar de oude uitgang, zeg maar via het Louvre-achtige puntje op het museumplein. De hoofdingang en de aula was het exclusieve domein van de auditerende kunstenaars. Eenmaal aangemeld, restte een rij, goed georganiseerd via een 'slingerpad'. Aan het eind van het pad samen met je werk of werken op de foto. Daarna overdragen aan één van de vrijwilligers die zich opstelden in de kier tussen het gordijn. Tien meter verder, onzichtbaar en onhoorbaar voor de kunstenaars, zaten de juryleden met hun stemkastjes. 23 seconden per getoond kunstwerk kijken en daarna kiezen. Een voor de kunstenaars dus onzichtbaar en onhoorbaar proces, maar de spanning was voelbaar, ook voor de juryleden.

Een man achter de balie (eveneens onzichtbaar achter de gordijnen) kreeg de stemming door op zijn laptop en gaf vervolgens aan: 'Gekozen' of 'niet gekozen'. De kunstenaars kregen daarna door dezelfde kier in het gordijn hun kunstwerk weer terug met de uitslag. Indien positief, volgde een nieuwe fotosessie voor de ZomerExpo catalogus. Indien negatief, was er voor een beperkt aantal kunstenaars nog de troost van expositie in de 'salon der geweigerden' die vanaf zondag 18 maart te zien is in het museum in Schiedam (daarover morgen meer). Het proces is goed te zien aan de foto's hieronder (derde, vierde en vijfde) waarin Rotterdamse Esther Nienhuis (1977) in de rij staat, na haar uitverkiezing met het werk op de foto gaat (met achter haar eigen werk, het uitgekozen werk van Rotterdammer Ton van Os, 1941) en vervolgens een intake heeft voor informatie in de catalogus.

Carlien Oudes (zie tweede foto onder), de initiator van de ZomerExpo en directeur van organisator Stichting ArtWorlds, en Caroline van der Riet (zie tweede foto onder), zakelijk directeur Stichting ArtWorlds, de tientallen vrijwilligers, de jury van tien personen (waaronder twee Schiedammers) en gastheer het Stedelijk Museum Schiedam hadden het er gisteren druk mee, om de stroom aan kunstenaars en kunstwerken in goede banen te leiden. De ZomerExpo is de grootste jaarlijkse verkooptentoonstelling die wordt samengesteld door middel van open inschrijving. Iedereen mag zich inschrijven met een werk. De werken worden in over het land verspreide voorrondes door jury's beoordeeld, zonder dat de juryleden de kunstenaars zien of kennen, met gebruikmaking van stemkastjes. Vorige week was de eerste voorronde in de kunstacademie van Groningen. Gisteren was, in Schiedam, de eerste voorronde in een museum. Er volgen nog voorrondes, o.m. in musea in Amsterdam en Utrecht. Carlien Oudes ziet regionaal verschillen in de inzendingen. In grote lijnen kun je zeggen dat in Groningen de werken gedetailleerder zijn. De Amsterdamse werken ademen meer bravoure. Vorige jaren was er een voorronde in Rotterdam, ook daar de typering van 'bravoure'. Na de audities van gisteren is haar typering van het in Schiedam ter beoordeling aan de jury geboden werk: "Iets meer traditioneel". Het thema voor de ZomerExpo 2017 is 'water'. Onder juryleden, die gisteren na afloop van zes uur jureren aan een verdiend broodje zuurkool met worst en een glas wijn gingen, was te beluisteren: "Nu wel even genoeg blauwe zeegezichten gezien."

Behalve de vele 'doeken' kwamen ook verscheidene kunstenaars met installaties aanzetten, waarbij slechts een eenling het thema feitelijk in zijn werk verwerkte. De 41-jarige Martijn Duifhuizen uit Berkenwoude sleepte, geholpen door zijn zoon, een transportwagentje naar binnen, met onder meer vijf vijfliter jerrycans met water. Een zuil met een glazen kubus erop. L'eau Sur le Socle. De kubus werd, in de ruimte waar momenteel in het museum 'kantoor op zaal' wordt gehouden, voorzichtig gevuld met het water. Water, het grote gevaar in een museum. Uit een tiental tegelijkertijd opgestelde installaties, werd alleen Duifhuizen gekozen. "Wel vreemd dat het mogelijk niet in Museum de Fundatie (waar de ZomerExpo 2017 met name plaatsheeft, red.) wordt tentoongesteld, want...het is water. Dat verhoudt zich niet met ander kostbaar werk. Maar er is een geruststellende gedachte wanneer het wel wordt geplaatst: immers, het water op de sokkel verdampt. Het wordt dus steeds iets veiliger in het museum.." Duifhuizen was in Schiedam nog flinke tijd bezig met het leegscheppen en afbouwen van zijn installatie, waarna hij geheel in het thema passend door de stromende regen letterlijk afdroop, maar zeer goed geluimd door zijn uitverkiezing (zie laatste en voorlaatste foto's onder). Eén van de elf kunstenaars kon hem dat slechts nazeggen. 

Carlien Oudes: "We hebben vooral ook heel veel waardering voor de kunstenaars van wie het werk niet gekozen wordt. Ook zij nemen alle moeite. We begrijpen de teleurstelling als men niet gekozen wordt, maar benadrukken dat de keuze van de jury niet zegt dat je werk niet goed is. Het is een momentopname, die ook afhankelijk is van de samenstelling van de jury, van de ontwikkeling tijdens een voorronde dag in de jurering. het is en blijf mensenwerk. De niet gekozen kunstenaars moeten zich vooral niet laten ontmoedigen. En we zijn hen, zoals gezegd, erg dankbaar voor hun inzet en moed. Wat wij doen is uitsluitend mogelijk doordat duizenden kunstenaars de moeite nemen met hun kunstwerken naar de voorrondes te komen en de uitdaging aan te gaan."

Lees ook ons eerdere artikel.


We stellen het zeer op prijs als je
onze Facebookpagina De Schiedammer een like geeft. Of volg ons via Twitter. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers en dus ook over kunst en cultuur in Schiedam goed volgen. Bij voorbaat onze dank.Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Uw naam
Uw e-mailadres
Onderwerp
Vul uw bericht in...
x

Meest gelezen: