Historisch

Van Dam maakte carrière bij de Gusto

SCHIEDAM - De ouders van Bart van Dam kwamen uit de Hoeksche Waard, maar gingen in 1938 in Schiedam wonen. Zijn vader ging toen werken bij de Werf Gusto. Bart van Dam werd in de Gorzen geboren, ging in 1965 werken bij de Personeelsdienst van Gusto en zou er - tot lang na de sluiting in Schiedam - een topcarrière maken in directie en raad van bestuur. Hij sloot zijn loopbaan af als directeur van Van Leeuwen Buizen. Nu geniet hij met...

Verhaal van Schiedam: werf Gusto

SCHIEDAM - Zaterdag 3 februari is het bij Historische Vereniging Schiedam weer tijd voor Het Verhaal van Schiedam. Dit keer vertelt Dirk Allewelt om 13.00 uur over werf Gusto en opent daarmee de fototentoonstelling over “DE GUSTO” bij de historische vereniging.

Van de Vuurst de Vries vertelt...

SCHIEDAM -  Historische Vereniging Schiedam houdt op 2 december aanstaande om 13.00 uur Het Verhaal van Schiedam. Museumdocent Jules van de Vuurst de Vries vertelt over het werk van Marcel van Eeden (zie foto) en neemt de bezoekers mee in de kleverige wereld van suiker bij de tentoonstelling Sticky Business (zie foto onder). Ook wordt de winnaar bekend gemaakt van de prijsvraag over Marcel van Eeden. De bijeenkomst...

Over smakken en zakkenvullers

SCHIEDAM - Veel Schiedammers kennen het Zakkendragershuis, formeel Zakkendragersgildehuisje, dat in de bloeitijd van Schiedam in 1725 aan de Schie is gebouwd. Menig Schiedammer weet ook hoe het smakken in zijn werk gaat of waar de scheldnamen zakkenvuller en zakkenwasser vandaan komen. Maar hoe de gildekamer er uit zag en wat de hoofdmannen daar deden is niet iedereen bekend. 

De Roode Zon gaat nooit onder

VOETBAL - Bij de Historische Vereniging Schiedam is nog de gehele maand november de tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de niet meer bestaande Schiedamse voetbalclub DRZ. "Daarna gaat deze prachtige collectie van een mooi sportief verleden het Gemeente Archief van Schiedam in", zegt Cok Boes, een van de organisatoren van de tentoonstelling. "Dus komt dit allemaal zien, nu het hier op de Hoogstraat voor een ieder...

Zoek geluk in donker S'DAM

SCHIEDAM - De historische binnenstad van Schiedam vormt op zaterdag 21 oktober tussen 20.00 en 01.00 uur weer het decor voor de Nacht van de Geschiedenis. Schiedamse historici (Hans van der Sloot, Lidwien Meijer, Han van der Horst, Reinard Maarleveld, Jan Willem Verkaik, Herman Noordegraaf) belichten het thema “Geluk”. 

Kijk binnen in monumenten

SCHIEDAM - In het weekeinde van 9 en 10 september 2017 zijn tientallen monumenten in Schiedam gratis toegankelijk. Centraal dit jaar staat het thema ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen van buitenaf en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden. Het comité Open Monumentendag Schiedam heeft een gevarieerd programma samengesteld, dat van start gaat...

Kethelaars van 1900 tot 1950

SCHIEDAM - Vrijdagavond 8 september om 20.00 uur opent de Historische Vereniging Schiedam officieus de Open Monumentendagen met een lezing in het Schepphuis, achter de Dorpskerk, Noordeinde 10, in Kethel.  

Roerige tijden in Schiedam

SCHIEDAM - Zaterdag 2 september a.s. om 13.00 uur vindt bij de Historische Vereniging Schiedam aan de Hoogstraat 74A het maandelijkse 'Verhaal van Schiedam' plaats, een gratis bij te wonen lezing, ditmaal over het oproer in Schiedam in 1854.

Allereerste krant is boven water

SCHIEDAM - Het Gemeentearchief Schiedam heeft nu een exemplaar in de collectie van de allereerste krant die in onze stad verschenen is. Dat was op 14 januari 1804, dat die  ‘Algemeene Schiedamsche Courant’ voor het eerst verscheen. Dit historische exemplaar is afkomstig uit het archief van de familie Dirkzwager.