Historisch

Tentoonstelling over Zeekadetkorps

SCHIEDAM - Bij de Historische Vereniging Schiedam is vanaf zaterdag 4 augustus een tentoonstelling over het Schiedamse zeekadetkorps Jacob van Heemskerck te bezichtigen. De tentoonstelling zal die dag om 13.00 worden geopend met een inleiding door bootsman Martijn van Vliet.

Sprong uit de trein naar de vrijheid

SCHIEDAM - Frans Bubberman (1928) vertelt op zaterdag 5 mei 2018 in het Verhaal van Schiedam over de dramatische gebeurtenissen van 1945. Gedeporteerd werden hij, zijn vader en zijn broer. Hij sprong uit de rijdende trein. Zijn vader en broer kwamen om. Frans Bubberman vertelt zijn verhaal. Dit Verhaal van Schiedam vindt plaats in Galerie LH 131. 

Waarom moest Gusto sluiten?

SCHIEDAM - Zaterdag 7 april vertelt Caroline Nieuwendijk om 13.00 uur in het Stedelijk Museum Schiedam 'Het Verhaal van Schiedam' over de sluiting van de werf Gusto. In juli 2018 is het 40 jaar geleden dat de scheepswerf Gusto sloot.

Dit stukje geschiedenis is weg

SCHIEDAM - Lezer Jan Zwaan zond ons deze foto, met zijn mededeling dat dit pand sinds deze week niet meer bestaat. En dat met het slopen, zoals Jan het zegt, een stukje geschiedenis voor vele Schiedammers weg is. Om het pandje online te laten voortleven, plaatsen we graag deze foto.

Van Dam maakte carrière bij de Gusto

SCHIEDAM - De ouders van Bart van Dam kwamen uit de Hoeksche Waard, maar gingen in 1938 in Schiedam wonen. Zijn vader ging toen werken bij de Werf Gusto. Bart van Dam werd in de Gorzen geboren, ging in 1965 werken bij de Personeelsdienst van Gusto en zou er - tot lang na de sluiting in Schiedam - een topcarrière maken in directie en raad van bestuur. Hij sloot zijn loopbaan af als directeur van Van Leeuwen Buizen. Nu geniet hij met...

Verhaal van Schiedam: werf Gusto

SCHIEDAM - Zaterdag 3 februari is het bij Historische Vereniging Schiedam weer tijd voor Het Verhaal van Schiedam. Dit keer vertelt Dirk Allewelt om 13.00 uur over werf Gusto en opent daarmee de fototentoonstelling over “DE GUSTO” bij de historische vereniging.

Van de Vuurst de Vries vertelt...

SCHIEDAM -  Historische Vereniging Schiedam houdt op 2 december aanstaande om 13.00 uur Het Verhaal van Schiedam. Museumdocent Jules van de Vuurst de Vries vertelt over het werk van Marcel van Eeden (zie foto) en neemt de bezoekers mee in de kleverige wereld van suiker bij de tentoonstelling Sticky Business (zie foto onder). Ook wordt de winnaar bekend gemaakt van de prijsvraag over Marcel van Eeden. De bijeenkomst...

Over smakken en zakkenvullers

SCHIEDAM - Veel Schiedammers kennen het Zakkendragershuis, formeel Zakkendragersgildehuisje, dat in de bloeitijd van Schiedam in 1725 aan de Schie is gebouwd. Menig Schiedammer weet ook hoe het smakken in zijn werk gaat of waar de scheldnamen zakkenvuller en zakkenwasser vandaan komen. Maar hoe de gildekamer er uit zag en wat de hoofdmannen daar deden is niet iedereen bekend. 

De Roode Zon gaat nooit onder

VOETBAL - Bij de Historische Vereniging Schiedam is nog de gehele maand november de tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de niet meer bestaande Schiedamse voetbalclub DRZ. "Daarna gaat deze prachtige collectie van een mooi sportief verleden het Gemeente Archief van Schiedam in", zegt Cok Boes, een van de organisatoren van de tentoonstelling. "Dus komt dit allemaal zien, nu het hier op de Hoogstraat voor een ieder...

Zoek geluk in donker S'DAM

SCHIEDAM - De historische binnenstad van Schiedam vormt op zaterdag 21 oktober tussen 20.00 en 01.00 uur weer het decor voor de Nacht van de Geschiedenis. Schiedamse historici (Hans van der Sloot, Lidwien Meijer, Han van der Horst, Reinard Maarleveld, Jan Willem Verkaik, Herman Noordegraaf) belichten het thema “Geluk”.