Bij Soos Blauwhuis

Expositie ‘Halte Schiedam’ is opnieuw te zien

Expositie ‘Halte Schiedam’ is opnieuw te zien

SCHIEDAM - In het kader van de Internationale Dag van de Vluchteling stelde de manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen in samenwerking met Soos Blauwhuis op zondagmiddag 16 juni 2024 de expositie ‘Halte Schiedam’ van Stichting Inclusia,
opnieuw open in het pand van Soos Blauwhuis aan het Spinhuispad.

De presentatie van de expositie vond plaats op zondag 16 juni, als onderdeel van een van de reguliere activiteiten die Soos Blauwhuis organiseert voor al haar leden.

Maandelijks wordt iets georganiseerd op zondagmiddag. Dit keer was het genieten van de nieuwe haring en lekkerbekjes, terwijl het Shantykoor Stuurloos voor een geweldige muzikale sfeer zorgt. Namens de Manifestgroep was Juan Heinsohn aanwezig. Ayman Daher en Mubarak Aklah vertegenwoordigden de vluchtelingen die te zien zijn op de banieren.

Het is een druk bezochte middag, ruim 60 personen zijn aanwezig. Vrijwilliger Bart, onze contactpersoon, helpt ons de banieren in de ruimte op te stellen en stelt ons aan alle leden voor. 

De laatste dagen van december 2021 biedt Schiedam noodopvang aan 50 asielzoekers. Zij worden gehuisvest op een boot, die aangemeerd is aan de Buitenhavenweg. 
Op 20 april 2022 moeten zij hun weg vervolgen, zonder nog enig vooruitzicht te hebben op wat hen te wachten staat. In de expositie ‘Halte Schiedam’ van stichting Inclusia, vertellen ze over hun ervaringen: waar komen zij vandaan, welke weg hebben ze afgelegd en wat zoeken zij in Nederland?

Juan Heinsohn geeft uitleg over de expositie, waarin de verhalen verteld en verbeeld worden van zeven asielzoekers. Twee uit Jemen en vijf uit Syrië, de jongste 19 en de oudste 48 jaar oud. Geïllustreerd met foto's van hun huizen en beelden van hun lange reis naar Europa, naar Nederland.

Ayman, een van de geportretteerden, vertelt zijn geschiedenis en het actuele verhaal van hem na de Schiedamse periode in het Nederlands. Ayman heeft een verblijfsvergunning voor een periode van 5 jaar, zijn familie kwam ook naar Nederland. Zij wonen nu op het cruiseschip Silja Europa, vlakbij het Marconiplein. De droom van de familie is om een huis te vinden in Schiedam. Ayman heeft acht maanden voor een bedrijf gewerkt en probeert nu vooral zijn Nederlands, met heel veel zelfstudie, te verbeteren. 

Mubarak komt ook langs, samen met zijn vrouw en kinderen. Zijn vrouw heeft Syrische koekjes gebakken om ter plekke uit te delen, gebruikelijk op het offerfeest. Die zondag was het de dag waarop het offerfeest gevierd wordt. De koekjes worden aan iedereen uitgedeeld, er was genoeg voor iedereen!

Een aantal mensen heeft de banieren gezien en bekeken. De komende dagen zal meer aandacht besteed worden aan de verhalen. Er is dan meer tijd om ze te lezen.

Al met al een vruchtbare avond, en het is geweldig dat deze verhalen aandacht krijgen en ook gelezen worden door oudere Schiedammers; een groep die vaak meer afstand heeft tot vluchtelingen. Het is een van de groepen waar de manifestgroep zich juist op wil richten, het moet gewoon worden, nabijheid en inclusiviteit zijn daarbij belangrijk.

Voorlopig krijgt de expositie dus alle aandacht in soos Blauwhuis, dank voor de samenwerking! 

Wil je de expositie bezoeken:
dan kan dat op maandagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur en op woensdag- en donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.
Soos Blauwhuis, Spinhuispad 36, 3111 PX Schiedam, tel. 010 426 2808.
We gaan bekijken wat de volgende mooie locatie kan worden voor deze bijzondere expositie.

Suggesties? Laat het weten.
Juni 2024, Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen.

240622 Dag van de vluchteling

21-06-2024