Meedenken over bedrijventerreinen Gusto en Nieuwe Maas

Meedenken over bedrijventerreinen Gusto en Nieuwe Maas

SCHIEDAM - Op maandag 17 juni konden eigenaren, ondernemers en omwonenden meedenken over de toekomst over de gebieden Gusto en Nieuwe Maas op bedrijventerrein Nieuw-Mathenesse. Dit gebied blijft een bedrijventerrein waarbij de ruimtelijke kwaliteit wordt verbeterd.

Daarnaast wil de gemeente ook kijken hoe ze dit gebied mooier kunnen maken voor bezoekers en omwonenden. De gemeente wil de braakliggende gronden uitgeven en onderzoekt daarom hoe ze dit gebied kan inzetten. De uitkomsten van de avond neemt de gemeente mee in het advies richting de raad en het college.

De ambitie van de gemeente Schiedam is dat het bedrijventerrein over 10 tot 15 jaar een aantrekkelijk werk- én verblijfsgebied is. Aan de hand van 3 uiteenlopende scenario’s wilde de gemeente weten wat de wensen van de eigenaren, ondernemers en omwonenden zijn. De scenario’s liepen uiteen van ‘alles blijft ongeveer hetzelfde’ tot ‘een klimaat adaptief bedrijventerrein met hoge duurzaamheidseisen, innovatieve watergebonden bedrijvigheid, toevoegen van bestemmingen zoals horeca, sport en een uitkijkpunt en maximale vergroening.’ Ongeveer 70 belangstellenden dachten actief mee over de verschillende scenario’s. Hierdoor werden de verschillende belangen en aandachtspunten duidelijk zichtbaar.

Het verdere proces
De uitkomst van deze participatie wordt meegewogen in een door het college en de raad vast te stellen Ruimtelijk Raamwerk. De komende periode werkt de gemeente een ontwerp uit. Belangstellenden kunnen in het najaar nog hun zienswijze geven op dit ontwerp. De gemeente verwacht het Ruimtelijk Raamwerk begin 2025 vast te stellen.

Over Nieuw-Mathenesse
Nieuw-Mathenesse is een bedrijventerrein vlak bij de historische binnenstad en gelegen aan het water. We werken aan de voorbereidingen om dit gebied te veranderen. Over ongeveer 15 jaar is het noordelijk deel (Glasbuurt West en Oost) een modern, stedelijk en gastvrij gebied om te wonen, werken en ontspannen. Een nieuw stadsdeel waar de geschiedenis van de glasindustrie en het heden van de jeneverindustrie zichtbaar is. De ambitie is om van het zuidelijke deel, Gusto en Nieuwe Maas, een aantrekkelijk werk- én verblijfsgebied te maken.

Foto: door Louise Melchers uit artikel Gusto-wandeling, voetreis langs verdwenen en gebleven industrieel erfgoed

17-06-2024