Juni 2024

Nieuwsbrief Parels van Schiedam

Nieuwsbrief Parels van Schiedam

SCHIEDAM - Het is weer zover, het nieuwe seizoen Cultuur en Natuurparels is weer gelanceerd. Dit is dé tijd van het jaar om weer mooie inspirerende educatieprogramma's te boeken voor het nieuwe schooljaar.

In deze nieuwsbrief blikken we terug op een geslaagde Inspiratiemiddag op 12 juni j.l. Hier kregen alle cultuur en natuuraanbieders uit de stad de gelegenheid om hun nieuwste parelprogramma's aan het onderwijs te presenteren. Verder bespreken we een aantal high lights uit het nieuwe seizoen die jullie zeker niet mogen missen. Zodat jullie zo vlak voor de zomer alvast de mooiste Parels uit het nieuwe seizoen kunnen vastleggen voor het nieuwe schooljaar. ICCers klaar? Boeken maar!

240628Floating farm - foto Aad HoogendoornGeslaagde Inspiratiemiddag bij de Floating Farm

Op 12 juni j.l vond alweer de 10de editie van de Inspiratiemiddag Parels van Schiedam plaats bij de Floating Farm in de Merwehaven. Aanbieders op het gebied van cultuur- en natuureducatie toonden hun nieuwe Parelaanbod voor het nieuwe schooljaar 2024/2025 op de Informatiemarkt aan de scholen. Daarnaast kregen alle deelnemers een instructie over het nieuwe seizoen, een rondleiding door de Floating Farm door gastvrouw Minke van Wingerden én volgden zij een inspirerende workshop Vocal Empowerment, verzorgd door zangdocent Roosje Slooter.

De Floating Farm is één van de nieuwe Parelprogramma's die aan het natuuraanbod zijn toegevoegd dit jaar. Ook aanwezig was de Cultuurschool, een nieuwe cultuuraanbieder met aanbod op het gebied van techniek- en modelessen en specifieke maatwerk-vragen. Samen met 19 andere aanbieders uit de stad beantwoorden zij vragen vanuit de scholen. De middag werd afgesloten met een borrel inclusief een kaas- en zuivelproeverij vanuit de Floating Farm. Met een tas vol inspiratie gingen de deelnemers aan het einde van de dag weer naar huis. Wij danken alle deelnemende scholen en aanbieders voor hun aanwezigheid en het mede mogelijk maken van deze geslaagde Inspiratiemiddag!

Beeld: 
Aad Hoogendoorn

Podiumparels nu ook in de grote zaal te bekijken.

240628 Podiumparels theater ad Schie (1)Heb je in voorgaande jaren wel eens te maken gehad met Podiumparels die al helemaal volgeboekt waren? Vanaf komend seizoen kun je voor de Podiumparels niet alleen terecht in de kleine zaal in het Wennekerpand maar óók in de grote zaal aan het Stadserf!

Zo kun je met de middenbouw in de grote zaal onder andere de muzikale voorstellingen 'Met Hippe Gasten de wereld rond' en 'Kees' óf de objecttheatervoorstelling 'Vreemd Ding' bezoeken. Tijdens de bandrepetitie van Hippe Gasten zijn de kinderen getuige van de meest bijzondere repetitie ooit! De luchtballon in hun oefenruimte brengt ze op magische plekken. Ze ontdekken nieuwe muziek en mooie culturen. De muziektheatergroep Percossa noemt zichzelf ‘Rebels of Rhythm’. Als je naar de energieke en fantasierijke voorstelling 'Kees' komt kijken, begrijp je waarom! Kees is vaak alleen met zijn gedachten. Soms, als hij nog wakker in zijn bed ligt, hoort hij vanalles. Kees kan niet anders dan eropuit trekken en zijn angsten trotseren. In de voorstelling 'Vreemd Ding' zijn allerlei wonderlijke wezentjes hard aan het werk in een vreemde machine. Signaalborden wijzen de weg achterstevoren, een driehoekige telefoon rinkelt onophoudelijk en een groot hoofd stopt nooit met praten. Zonder taal nemen ze je mee in een landschap vol gekke objecten.

Benieuwd naar het aanbod van het theater? Bekijk dan snel de Podiumparels op Parels van Schiedam.

Beeld:
Theater aan de Schie

Nieuwe aanbieder uitgelicht: Prinses Christina Concours komt langs met de Classic Express!

Staat de Classic Express binnenkort bij jouw school op de stoep? In deze mobiele concertzaal die tourt langs basisscholen in Nederland, beleven kinderen muziek van heel dichtbij.

Het Prinses Christina Concours biedt aan basisschoolleerlingen vanaf groep 3, exclusieve concerten van jonge musici. Een unieke belevenis voor de kinderen om van heel dichtbij een concert mee te maken! De Classic Express toert langs alle scholen in Nederland. De mobiele concertzaal blijft minimaal twee dagen op één locatie staan. De concerten duren 45 minuten en er zijn er drie op een dag. Drie jonge musici treden op: twee recente prijswinnaars van het Klassiek of Jazz Concours en een ervaren (oud-)prijswinnaar die de klassen ontvangt en de concerten presenteert. In de concertzaal is ruimte voor maximaal 35 kinderen en enkele begeleidende leerkrachten. De concerten zijn voor iedereen toegankelijk, ook voor speciaal basisonderwijs. Het is mogelijk om een plaatsing met andere scholen of instellingen te combineren.

Meer info over de Classic Express tref je op Parels van Schiedam.

Museumparels 2023/2024 zeer goed bezocht 
Afgelopen seizoen namen maar liefst 2512 leerlingen deel aan de Museumparels. De meest populaire les was 'Stapelgek'. Er werd goed gekeken naar de functie van stapelen in de kunst en gestreden om de hoogste zelfgebouwde stapel.
Maar ook de andere programma’s zoals 'Tekenaars' en 'Kunst smaken' zorgden voor veel vrolijkheid, verwondering en mooie gesprekken in het museum. Een parel onder de Museumparels was de les 'Arm om je heen, rijk om je heen'. Waarin de kinderen met elkaar spraken over fijn opgroeien, kansengelijkheid en de gevolgen voor kinderen die opgroeien in een gezin met weinig geld. Volgend jaar staan de vertrouwde Museumparels weer op het programma.

Wil je een museumles boeken die specifiek aansluit op een thema dat op school wordt behandeld zoals het thema 'Kleur' of 'Wat is kunst' ? Neem dan contact op met Denise van de educatieafdeling van het Stedelijk Museum Schiedam.

Nieuwe aanbieder uitgelicht: De Cultuurschool
Onlangs is De Cultuurschool als aanbieder aan het vrije aanbod op Parels van Schiedam toegevoegd. En wat een inspirerende programma's bieden zij aan!

240628 CultuurschoolOf het nu gaat om een korte workshop of een cultuurdag voor de hele school, de Cultuurschool heeft aanbod voor alle soorten onderwijs. Bovendien denken zij graag mee over op maat gemaakte oplossingen voor jouw specifieke wensen binnen het cultuuronderwijs. Zo bieden zij het techniekprogramma 'Creatieve Constructies' aan waarin kinderen uit de bovenbouw aan de slag kunnen gaan met natuurlijke- en afvalmaterialen en een creatief ontwerp. In het programma 'My Mini Merch' staat modevormgeving centraal en gaan de leerlingen aan de slag met hun eigen sample-tas en modelijn. Daarnaast organiseert de Cultuurschool ook 'De Cultuurdag op Maat' vanaf groep 3 van de basisschool. Zo kun je helemaal je gewenste cultuurdag op school samenstellen. De Cultuurschool beschikt over de vaardigheden en ervaring om cultuur, onderwijs en maatschappij samen te brengen in projecten die werken. Hierdoor kan De Cultuurschool de juiste workshop leveren voor elk project.

Meer weten? De programma's van de Cultuurschool tref je op Parels van Schiedam.

Beeld:
De Cultuurschool

Nieuwe Literatuurparels uitgelicht
Ook de Bibliotheek Schiedam heeft afgelopen woensdag 12 juni haar Literatuurparelaanbod voor komend schooljaar gepresenteerd. Het aanbod kent een aantal oude vertrouwde programma’s, maar er zijn ook weer een paar nieuwe Literatuurparels te ontdekken!

Nieuw voor de groepen 3 en 4 is bijvoorbeeld de Literatuurparel 'Vergeetmijnietje'. In dit programma staan zowel het gelijknamige boek van Milja Praagman én het werk van schilder Henri Matisse centraal. Spelenderwijs maken de kinderen kennis met het boek én met het werk van Matisse.
Voor groep 7 en 8 komt er de kans om een game te maken naar aanleiding van een verhaal. Met de Bloxels app en het bijbehorende materiaal, maken de leerlingen hun eigen game en kunnen ze de games van hun klasgenoten spelen. Op een plaat leggen ze gekleurde blokjes neer, elke kleur staat voor een bepaalde eigenschap. Door met de app een foto te maken van het bord, worden deze eigenschappen overgenomen en kunnen de kinderen hun spel uitproberen en verder vormgeven. 

Team Cultuureducatie breidt uit!
Het team Cultuureducatie van de Bibliotheek Schiedam verwelkomt vanaf 1 juli twee nieuwe collega's: Nienke van Look en Melanie Dijksma. Nienke zal binnen het team onder meer het voortgezet onderwijs oppakken en aan de slag gaan met de Culture Sneak Peek en de Pitch Parade. Melanie zal zich voornamelijk op een groot aantal basisscholen gaan toespitsen als consulent en als projectmedewerker meewerken aan de de Wijkcultuurklassen en de Inspiratiemiddag. Hierbij stellen ze zich graag even aan jullie voor:

Nienke van Look:
Na jarenlang in het onderwijs te hebben gewerkt als docent voor zowel de SKVR, eigen projecten in het PO en VO en in het hoger onderwijs, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Vanuit mijn vak als grafisch ontwerper, conceptontwikkelaar en projectleider is het luisteren, sparren, inspireren, verbinden, ontwikkelen en organiseren iets wat ik graag doe. Ik heb veel zin om aan de slag te gaan voor de doelgroep waar ik met zoveel plezier voor werk en dit alles in te kunnen zetten aan ‘de andere zijde' van cultuureducatie.

Melanie Dijksma:
Kunst en cultuur hebben mij als kind zoveel gebracht qua ontwikkeling en nieuwsgierigheid, dit gun ik elk kind en daarom draag ik graag mijn steentje bij om via deze weg meer kinderen te kunnen laten proeven van deze mooie creatieve wereld. Naast dat mijn hart bonkt voor kinderen ben ik ook dol op de grote mensen en kijk ik uit om met iedereen in contact te komen en te onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Ik heb zin om te luisteren, praten, netwerken, puzzelen en te organiseren. 

Met Parels van Schiedam houden wij je graag op de hoogte over het laatste KCE 

28-06-2024