Nostalgic Voetbal Cup 140 jarig jubileum

Nostalgic Cup op Hermes DVS

Nostalgic Cup op Hermes DVS

SCHIEDAM - Net als de vorige twee seizoenen is Hermes-DVS eerste voetbalelftal goed op weg om kampioen te worden en te promoveren naar de derde klasse. Op dit moment staat Hermes-DVS eerste in de vierde klasse.

Voor vele jeugdspelers momenteel is Hermes-DVS een gewone amateurclub, maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Heel lang geleden kwam Hermes uit op het hoogste niveau van Nederland. In het seizoen 1916/17 eindigde Hermes DVS als tweede en promoveerde het eerste voetbalelftal naar het hoogste niveau van Nederland.

Op een paar jaren als uitzondering na, was Hermes-DVS een vaste waarde in de Eerste Klasse. Een aantal keer waren ze lang koploper in de Eerste Klasse, maar werden ze uiteindelijk geen kampioen. In het seizoen 1951/1952 stond Hermes-DVS lang eerste samen met PSV en Sparta Rotterdam. Uiteindelijk speelde Hermes en Sparta op 12 mei 1952 een kampioenswedstrijd in de Kuip. Hermes komt op achterstand, maar dankzij doelpunten van Joop Heyster en ‘Cockie’ van der Tuyn wonnen de Schiedammers in de finale met 2-1 en werd Hermes-DVS kampioen van de Eerste Klasse D.

In die tijd waren er vier Eerste Klassen. Alle kampioenen moesten met elkaar strijden om het Nederlands Kampioenschap. De drie andere kampioenen waren Ajax, Haarlem en Willem II. Hermes-DVS won twee keer van Haarlem, één keer van Ajax, speelde een keer gelijk tegen de Amsterdammers en eindigde als tweede. Zonder één wedstrijd te verliezen werd Willem II Nederlands kampioen.

In het jaar dat Hermes DVS 140 jaar bestaat, krijgt de jeugd de kans om zich te revancheren. Een aantal jeugdteams van Willem II (amateurs) komen naar Sportpark Harga om deel te nemen aan de Nostalgic Cup. Zo keert het duel tussen de nummers één en twee van Nederland uit 1951/1952 weer terug. In totaal doen er 47 jeugdteams in verschillende leeftijdscategorieën (U8, U9, U11, U13, U15, U17) mee aan het toernooi op 9 en 10 mei met clubs die ook ouder zijn dan 100 jaar. Onder andere clubs als VOC, Excelsior’20, Wilhelmus en HBS Crayenhout doen mee aan het toernooi. De Nostalgic Cup wordt in augustus weer georganiseerd, ter ere van het, maar dan voor eerste elftallen. Ons eerste voetbalelftal neemt het tijdens hun voorbereiding op het nieuwe seizoen op tegen onder andere de buurman SVV, DHC Delft en Xerxes-DZB.

Iedereen is van harte welkom om te kijken tijdens de Nostalgic Cup op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei.

23-04-2024