Schiedammer Koos Vervoort krijgt Rotterdamse onderscheiding

Schiedammer Koos Vervoort krijgt Rotterdamse onderscheiding

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Gisteren kreeg Schiedammer Koos Vervoort de Erasmusspeld uitgereikt door wethouder van Rotterdam Natasha Mohamed-Hoesein (wethouder Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal).

door Hans Elenbaas (tekst en foto's)

De Erasmusspeld is een onderscheiding die in 1979 door de gemeente Rotterdam werd ingesteld. De speld is vernoemd naar de humanist Desiderius Erasmus (1466-1536) en wordt uitgereikt aan personen die zich lange tijd op sociaal, cultureel, economisch of sportief gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving. Onder andere Lee Towers ontving in 1990 deze speld.

Koos heeft zich in de gehele regio Rijnmond al meer dan 20 jaar actief ingezet voor mensen die moeite hebben met de basisvaardigheden: Lezen, Schrijven, Rekenen en Digitale vaardigheden. Hij was ook de allereerste landelijke ‘Taalheld’ van de Stichting Lezen & Schrijven die door prinses Laurentien is opgezet. Van iemand die laaggeletterd was heeft Koos zich ontwikkeld tot schrijver en veelgevraagde gastspreker in het hele land.

Het boek ‘KOOS van laaggeletterde tot schrijver’ is het verhaal van Koos die als laaggeletterde van school ging. Geboren en getogen in Schiedam wist hij 40 jaar lang verborgen te houden dat hij laaggeletterd was. Zelfs voor zijn eigen vrouw. Hoe kan dat? Het boek KOOS is het dappere en vaak ontroerende verhaal van de strijd die Koos Vervoort moest strijden om zijn Nederlands te verbeteren.

Zijn activiteiten spitsten zich zo’n 10 jaar geleden toe op Schiedam omdat de gemeente daar wel een duwtje in de rug kon gebruiken. Dat mondde vijf jaar later uit in de start van het Team Ervaringsdeskundigen Rotterdam Rijnmond waar zo’n 20 taalambassadeurs actief zijn bij het bestrijden van laaggeletterdheid.

Meer weten? Kijk dan op lezenenschrijven.nl

28-06-2024