Stichting Tono Groep

Schiedamse scouts leren het boerenleven

Schiedamse scouts leren het boerenleven

SCHIEDAM/OUDEWATER - Dat de melk van een koe komt, dat wisten ze wel, de scouts van de Scouting Tono-groep, maar dat een boer al om 05.15 uur begint met melken, dat was minder bekend.

Een weekend lang leerden de meiden en jongens alles van het boerenleven door zelf op een boerderij te verblijven.

'Wij hebben hier zo’n 110 stuks melkvee, 40 stuks jongvee, 1.200 varkens en 2 konijnen', zo begint Mathieu Spruit op zijn boerenerf in Oudewater. 'Die melk gaat 6 dagen in de week naar onze kaasbak waar we om de dag zelf echte boerenkaas van maken.' De meiden en jongens, allen in de leeftijd van 11 tot 14 jaar, sliepen ’s nachts op de hooibalen en gingen ’s ochtends een half uurtje helpen bij het melken van de koeien.

240624 Schiedamse scouts kaas makenDiezelfde nacht was er een kalfje geboren. Dat vonden veel van de scouts nog wel het meest indrukwekkend. ’s Ochtends werd de moeder apart gemolken en kreeg het kalf dat te drinken uit een speenfles. Zo leren de kinderen hoe het erg echt aan toe gaat op een boerderij.

'Scouting is vooral zelf doen, zelf meemaken. Je kunt kinderen wel vertellen hoe een boerderij werkt, maar het is natuurlijk veel leuker én leerzamer om het zelf mee te maken', zo vertelt Darko Donker, jeugdleider bij de scouts. 'Hier zien ze daadwerkelijk wat het is om een boerderij draaiend te houden, en mogen ze zelf nog echt helpen ook'.

Naast het leren van het boerderijleven hielden de scouts een dropping, waarbij ze ook door het land van een boer staken om op de boerderij terug te komen en gingen ze lekker zwemmen.

Voor de scouts van de Scouting Tono-groep is het bijna het einde van he seizoen. Volgende week houden ze een ander avontuur op hun eigen groepshuis en een week later wordt het seizoen afgesloten met het populaire waterspetterfestijn. Op vrijdag 30 augustus begint het nieuwe seizoen. Belangstellenden kunnen daar meer over vinden op www.scoutingtono.nl.

Fotografie:
Richard Spruit

afbeelding
afbeelding
afbeelding

24-06-2024