De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Beelden van vrede reizen door stad

Beelden van vrede reizen door stad

SCHIEDAM - De vier grote doeken die Schiedamse vluchtelingen (met een verblijfsvergunning) tijdens de Vredesweek hebben gemaakt, zijn tot en met 6 maart te zien in het Klant Contact Centrum in het Stadskantoor. Op 10 november bij Vluchtelingenwerk werden de werken voor het eerst getoond. Toen sprak wethouder Patricia van Aaken al de hoop uit dat de werken op enig moment ook op het Stadserf te bewonderen zouden zijn. 

De Werkgroep Vredesweek Schiedam/Ambassade van Vrede heeft tijdens de Vredesweek in september 2017, samen met Vluchtelingenwerk en de stichting Zona Franca, het project ‘Kunst van Vrede’ vormgegeven. Het schilder- en tekenproject, mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Schiedam en het fonds WijDoenMee, bracht 19 vluchtelingen met verblijfsvergunning samen met drie kunstenaars, die zelf ook ooit als statushouder naar Schiedam zijn gekomen. Gedurende acht dagen werkten ze in JB12, de voorlopige woonvoorziening in Nieuwland die nu niet meer in gebruik is, aan de totstandkoming van de vier grote doeken. 

Voordat de verf op de doeken ging, maakten de deelnemers op papier tekeningen die verbeeldden welk moment van hun leven in Nederland ze ‘vrede’ hebben gevoeld. Dat het gelukt is die zeer persoonlijke verhalen zichtbaar te maken, is zeker ook de verdienste van de drie kunstenaars die de 19 statushouders met raad en daad hebben bijgestaan. Het zijn Mosab Anzo uit Syrië, Houman Esmail Nia uit Iran en Juan Heinsohn uit Chili.

De vier schilderijen maken sinds november 2017 een tournee door Schiedam. Eerst waren ze te zien bij Vluchtelingenwerk, daarna in De Ark (Schiedam Noord), vervolgens tijdens de kerstperiode in de Grote Kerk en daarna bij het Apostolisch Genootschap (Schiedam Noord). De doeken zijn van 12 februari tot en met 6 maart te zien in het Stadskantoor; daarna gaan ze nog naar het Stedelijk Museum en enkele andere locaties in Schiedam.
 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: