De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Schaduw op fotoboek

College gooit olie op het vuur

College gooit olie op het vuur

SCHIEDAM - Wij meldden in een eerder artikel dat de Fractie Janssen zondag vragen aan het college van B & W heeft gesteld over het feit dat het fotoboek 'Door de ogen van de Schiedammer' in Litouwen is gedrukt. De gemeente heeft aan het eind van de maandagmiddag een bericht naar de pers gestuurd, waarin wordt gesteld dat het college betreurt dat er negatieve berichten over het drukwerk van het boek zijn verschenen. Hieronder de tekst van het bericht van de gemeente en een naschrift onzerzijds.

Reactie gemeente
"Afgelopen zaterdag presenteerde het college van B en W het fotoboek 'Door de ogen van de Schiedammer'. Bezoekers van de nieuwjaarsbijeenkomst ontvingen dit fotoboek, waarin Schiedammers op hun eigen wijze laten zien hoe zij tegen hun stad aankijken.

Het college betreurt het verschijnen van een aantal negatieve berichten over het drukwerk van het fotoboek. Hierdoor worden de bedoeling en de opzet van het fotoboek overschaduwd. De gemeente heeft om een zorgvuldige keuze te kunnen maken - in overeenstemming met het inkoopbeleid - drie partijen benaderd: twee uit Rotterdam en één uit Schiedam. De complete opdracht voor de productie van het fotoboek is uiteindelijk verstrekt aan de partij die ook de organisator was van het Schiedamse fotofestival in 2017, stichting Dager uit Rotterdam. Ervaring, prijs, kwaliteit en leveringssnelheid waren de belangrijkste overwegingen.

Deze stichting kreeg van de gemeente de opdracht om het fotoboek te ontwerpen, vorm te geven en te drukken. Dat betekent dat de stichting verantwoordelijk is voor de keuze van de drukker en daarin haar eigen professionele afweging maakt. Het college is ervan overtuigd dat het fotoboek een mooie afsluiting is van de vele reacties van Schiedammers die laten zien hoe zij tegen hun stad aankijken. Zij verdienen ten volle de enthousiaste complimenten voor hun bijdrage. Het fotoboek 'Door de ogen van de Schiedammer' is vanwege de beperkte oplage niet meer in gedrukte vorm verkrijgbaar, maar nog wel online te bekijken op de website van de gemeente Schiedam."

Naschrift redactie
Zoals in het intro gesteld is, is er bij ons een bericht verschenen over drukken van het boek in Litouwen. Dat bericht is een samenvatting van het persbericht dat Fractie Janssen ons zond. Wij vonden en vinden het juist dat er door ons (en door andere media) aandacht is besteed aan dit bericht. Het lijkt ons een goede zaak dat het college voor de beantwoording van deze vragen (ook) de daartoe geëigende weg kiest, te weten het beantwoorden van de vragenstellende fractie en we gaan er uiteraard vanuit dat dit zal gebeuren. Het lijkt ons geen goede zaak de media te kapittelen voor het doen verschijnen van een kritisch bericht. Zoals wel gezegd wordt: don't shoot the messenger. 

Tot slot een passage uit het voorwoord in het bekritiseerde boekje, welk voorwoord ondertekend is door Cor Lamers, Marcel Houtkamp, Nathalie Gouweleeuw, Alexander van Steenderen, Mario Stam en Patricia van Aaken, over de reacties die via social media de afgelopen maanden gekregen werden op de foto's. "Wij kregen enthousiaste en kritische reacties. En zo kennen we Schiedammers: kritisch, realistisch en diep in het hart trots." De in de media verschenen kritische berichten blijken minder op prijs gesteld te zijn geworden door het college.

N.B.1
Het is jammer dat de boeken niet meer in gedrukte vorm verkrijgbaar zijn. Gisterenavond om 18.00 uur concludeerden wij, na het bezoeken van een opera in het Theater aan de Schie, dat bij de uitgang van de foyer een onbewaakte doos nog vol met de in Litouwen gedrukte boekjes stond. 

N.B.2
Burgemeester Lamers overhandigt op de foto een eerste exemplaar van het boekje aan een van de Schiedamse amateurfotografen, Roy Wesenhagen. Omdat dit een nogal schaduwrijke foto is, staat er op onze Facebooksite nog een, waarop hij wel goed over het voetlicht komt, alsook nog enkele van andere fotografen.

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: