De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Gewone burger haakt af van politiek

Gewone burger haakt af van politiek

SCHIEDAM/NEDERLAND - De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Schiedam was bij de vorige raadsverkiezingen de stad met de laagste opkomst. De burgemeester van Schiedam, Cor Lamers (foto), riep tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op om toch vooral te gaan stemmen, begrijpelijk en hard nodig, want de gewone burger – althans ik – krijg steeds meer de buik vol van de politiek. Mijn maag begint er steeds meer van om te draaien.

door Robert Schaeffer

Ook begrijpelijk dat de burgemeester tijdens die receptie opriep voor de raadsverkiezingen de partijen te beoordelen naar wat deze voor de lokale politiek hebben betekend en kunnen betekenen. Maar helaas, voor mij lukt het niet landelijk en lokaal los te zien. Het politieke circus doet er ook alles aan dat dit voor de gewone burger - voor mij dus – moeilijk is. Neem nou de publieke grote start van de debatten: dat gebeurt in Amsterdam en dan vooral met de landelijke kopstukken, die elkaar zowat naar de keel vliegen. En onze burgemeester als een roepende in de woestijn dan maar oproepen om de politieke discussie niet te fel te laten zijn c.q. met wederzijds respect te laten verlopen.

Nee voor mijn gevoel lukt dat de politici niet; zoals afgelopen week in Amsterdam. En kijk alleen eens naar de foto’s die in de landelijke gedrukte media over dit debat zijn verschenen. Dan blijft mij de indruk achter van met name mannen die vooral grote ego’s zijn en waarvan de meerderheid met de armen over elkaar op de foto gaat. Ik – de gewone burger – word niet warm van die lichaamstaal.

Na alle ellende die we hier in de stad hebben gehad met de VVD-burgemeester die er haar eigen aanpak op nahield (het woord leugen durf ik niet te gebruiken, want je staat zo maar voor de rechter in een kort geding) en die in ieder geval het nodige zakelijke en persoonlijke leed heeft veroorzaakt bij een plaatselijke aannemer, is er nu een VVD-ex-minister die als ware hij een cabaretier de leugen tot kunst wilde verheffen. Eén pluspunt: hij heeft het toegegeven en hij is door het afvoerputje weggespoeld. De misselijkmakende  smaak is uiteraard niet uit mijn mond gespoeld, die blijft bitter als deze is hangen.   

Uit de media heb ik – nog voor de politieke val van Zijlstra - begrepen dat D66 er als de kippen bij was te verklaren dat de positie van Zijlstra niet ter discussie stond. Dat is koren op de molen van Baudet. Want dit is toch weer een typisch staaltje van ongeloofwaardige partij- en coalitie kartelvorming. Vroeger was dat verkeerd, het onjuist informeren van de Kamer in het bijzonder, een doodzonde, maar blijkbaar is de politiek al zo ver doorgeschoten dat de coalitie heilig is, dat liegen geen doodzonde is. Het lijkt mij een goed idee dat de politiek eens luistert naar het relaas van Brenninkmeijer, kort geleden in Buitenhof. Een uitstekende analyse wat er aan de politiek en de Tweede Kamerleden schort en zijn verhaal geeft heel duidelijk aan waarom mensen zich afkeren van de politiek. Het bekende ‘vliegenafvangen’ viert hoogtij en een typisch staaltje hiervan werd door de fractieleiders weer eens gedemonstreerd tijdens die debatjes in de Balie. Wanneer gaan politici eens begrijpen dat wij burgers de buik vol hebben van deze vliegenafvangerij, partijbelangen en het bewaken van de coalitie. Indien de politiek daarin niet snel verandert, zal bijvoorbeeld de FvD (landelijk en debuterend voor wat betreft de raadsverkiezingen in Amsterdam) zeer snel gaan groeien en het met zijn allen hakken op Baudet doet mij sterk denken aan het Fortuyn tijdperk met alle gevolgen van dien.

Het uitgebreid en rustig discussiëren is er al lang niet meer bij, laat staan dat de politici enig begrip weten op te brengen voor elkaars standpunten. Dat debatteren is verworden tot een set one liners. Degene met de grootste mond en het beste verbaal geweld komt nota bene ook nog als winnaar uit de bus. Hier prikken we natuurlijk wel doorheen, althans dat hoop ik dan maar in deze complexe wereld die vol blijkt van leugens en nepnieuws.

Het eigen belang en het coalitiebelang voorop te stellen in plaats van het algemeen belang...,dat is een ernstige zaak waar partijen zoals D66 en ook andere zich voortdurend schuldig aan maken. Uitslagen van de laatste jaren gehouden referenda hebben voor D66 niet de gewenste uitkomsten opgeleverd en dus schaffen we deze volksraadplegingen maar weer af?  Nota bene één van de kernwaarden waarom D66 ooit werd opgericht. Hans van Mierlo zou zich in zijn graf omdraaien. De politiek zou tot bezinning moeten komen en een compleet andere houding moeten aannemen. Een andere houding aannemen, dat kun je ook aan het adres van de NPO richten. Die omroep speelt het spel vrolijk mee en is vaak te laf tegen deze situatie in te gaan. De omroeptoeters smullen van dit debatwerk zoals laatst in de Balie plaatsvond. 

De vraag is of de politici wel kunnen veranderen. Men is opgegroeid in een politiek van partijdiscipline. Dat zie je bij stemmingen in de Tweede Kamer maar al te vaak.

Dit alles is mijns inziens waarom steeds meer mensen zich afkeren van de politiek. Hoe kan ik - gewone burger - de lokale politiek nu los zien van de schreeuwerige landelijke politiek? Fijn dat de gemeente met een stemwijzer komt, al is het doel daarvan vooral - zo werd gesteld -  niet zozeer het advies an sich maar het naar de stembus lokken van de Schiedamse stemmer. Hard nodig zal het zijn, want Schiedam is een stad van records waar je niet altijd even trots op bent en om het record van ‘laagste opkomst gemeenteraadsverkiezingen’ maart aanstaande te prolongeren, dat zou mij als geboren en getogen Schiedammer het schaamrood op de kaken zetten.

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: