De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

In groep 8? Welke school kies jij!

In groep 8? Welke school kies jij!

SCHIEDAM - De komende maanden gaan ouders met kinderen die in groep 8 van het basisonderwijs zitten, verscheidene open dagen van scholen in hun regio af, om verantwoord een keuze te kunnen maken voor een school in het voortgezet onderwijs. 

Voor een deel zijn het de ouders die bepalen (die kijken bijvoorbeeld naar 'harde cijfers' van een school; waar je vroeger zelf op school hebt gezeten, is een nogal subjectief element) en voor een deel het kind (welke vriendjes en welke vriendinnen gaan naar welke scholen, vinden de kinderen vaak belangrijk). De leerkrachten op de basisschool geven een advies (dat zal met name om het schooltype moeten gaan). 

Harde gegevens (gebaseerd op de gegevens die medio 2018 bekend waren na het afgelopen schooljaar) haal je bijvoorbeeld bij het DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Daar zie je dat  je in Schiedam als je naar het vmbo wil gaan, kunt kiezen uit Lentiz VMBO Life College (slagingspercentage 98,3%, gemiddeld cijfer 6,8) of Mavo Schravenlant XL (84%, 6,4).

Wil je naar de havo, dan kun je kiezen uit Lyceum Schravenlant (87,5%, 6,4) of SG Spieringshoek (82,4%, 6,5). 

Voor het vwo is er een keuze uit drie scholen: Lyceum Schravenlant (76,2%, 6,5) of SG Spieringshoek (89,9%, 6,7) of Stedelijk Gymnasium Schiedam (88,5%, 6,8). 

Weet je vooraf dat vwo het juiste niveau is (en dat inclusief klassieke talen Grieks en Latijn) dan valt de keuze wellicht op het Gymnasium. Wil je eerst een jaar brugklas en dan kunnen bepalen of het havo of vwo wordt, dan zul je als je een school in Schiedam zoekt tussen Schravenlant en Spieringshoek moeten kiezen. 

De grootte van een school is ook een factor die meetelt in de afwegingen. Die zijn in aantal leerlingen Lentiz VMBO Life College 678, Lyceum Schravenlant 601, Mavo Schravenlant 540, SG Spieringshoek 1599 en Stedelijk Gymnasium Schiedam 624.

Het AD/RD had vandaag een handig katern getiteld Schoolkeuze 2019/2020.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: