De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Een tentoonstelling van Annemarie van Ulden en Jeannette Eisses

Kunstenaars ontregelen Frankeland

Kunstenaars ontregelen Frankeland

SCHIEDAM - Morgen opent in Ruimte in Beweging de tentoonstelling  'De Ontregeling'  van Annemarie van Ulden en Jeannette Eisses. Een tentoonstelling die tot stand kwam in samenwerking met bewoners van Frankeland.

door Louise Melchers

Annemarie en Jeannette kennen elkaar nog van de kunstacademie in Kampen, waar ze respectievelijk in 1987 en 1986 afstudeerden. Beiden werken als illustrator bij 'De Eerste Dag', een theologisch vakblad.  'De Ontregeling' is hun eerste gezamenlijke project. Frankeland bood hen de gelegenheid het project tot uitvoering te brengen.

Ze mochten voor hun project de huiskamer op de tweede verdieping gebruiken. Daar wonen met name somatische patiënten. Ze gingen samen met de bewoners aan de slag om de huiskamer als het ware te ontregelen. Ze maakten portretten van de bewoners, tekenden belangrijke details en gebruikten deze tekeningen om de huiskamer aan te kleden.

Tijdens de workshops, waar de bewoners ook zelf aan het tekenen sloegen,  kwamen de kunstenaars met de bewoners in gesprek en deze gesprekken gingen vaak over belangrijke ervaringen in het leven van de betrokkenen. Zo leidde het tekenen van een potje met narcisbolletjes tot een diepgaand gesprek over de hongerwinter.

Annemarie en Jeannette hebben de huiskamer nauwkeurig nagemeten en als het ware nagemaakt in de tentoonstellingsruimte. Hier zijn alle toevoegingen die ze in de huiskamer deden te zien, zonder dat de huiskamer er ook daadwerkelijk is. Op een speciaal bord in een hoek van de tentoonstelling is te zien hoe het er in Frankeland zelf uitzag. Hier is ook een documentaire te zien die door Jeannette over het hele proces gemaakt werd. Ook zijn enkele attributen uit de huiskamer zelf te zien.

Tijdens de openingstijden is een van de kunstenaars aanwezig, zodat het mogelijk is vragen te stellen over wat er te zien is en welke verhalen erachter zitten.

Jeannette Eisses woont tegenwoordig in Enkhuizen. Ze tekent momenteel met blauwe balpen op wit papier en ervaart juist het werkproces zelf als hoofdbestanddeel van het kunstwerk. Zij is ooit begonnen met op deze manier te werken toen ze terugkwam op de kinderafdeling van een ziekenhuis waar ze als kind zelf had gelegen en waar ze traumatische ervaringen had opgedaan. Door op een kunstzinnige wijze de afdeling, die toen al niet meer in gebruik was, te ontregelen, kon zij haar eigen ervaringen verwerken. De kinderafdeling is te bekijken via www.kinderafdeling.nl.

Annemarie van Ulden woont en werkt in Schiedam. Ze maakt momenteel veel portretten en is bezig met educatieve projecten.

Fotobijschriften: Annemarie en Jeannette richten RIB in; Jeannette met een portret dat Annemarie maakte van een van de bewoners van de afdeling; een door Annemarie gemaakte afbeelding van een alarmknop die in Frankeland gebruikt werd om de klok af te dekken.

2 commentaar(en) op artikel "Kunstenaars ontregelen Frankeland"

Super leuk iniatief!hier word ik blij van..de diep gewortelde verhalen die naar boven komen...het samen werken met de bewoners!heel veel succes nog met dit project!

Door: Petra Op:

Mooi! Zeker door ouderen, met geschiedenis, er bij te betrekken!

Door: Jeanneke van der laan Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker