De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Ik ben bang

Liefdesuitingen voor alle leeftijden

Liefdesuitingen voor alle leeftijden

SCHIEDAM - Gijs Assmann is een 52-jarige in Roosendaal geboren schilder en beeldhouwer. Hij heeft een lat-relatie met zijn vriendin (59), H. genoemd in de titel van de expositie. Elke dag dat Assmann niet bij haar is, betuigt hij H. zijn liefde door middel van een collage op A4-formaat, een kunstzinnige liefdesbrief. 

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Op de achterkant vertelt hij steeds opnieuw dat hij van haar houdt en waarom. Dat doet hij al negen jaar. Dat leverde inmiddels ruim duizend van die liefdesuitingen op, voldoende om er een expositie van te maken. Dat deed het Stedelijk Museum Schiedam. Tot en met 3 februari hangen de duizend werken op de sfeervolle zolderverdieping van de rechtervleugel van het museum.

De meeste liefdesuitingen zijn voor alle leeftijden, maar enkele tientallen kunnen het daglicht niet verdragen. Zijn ze toch te zien? "Ontdek het zelf maar, ik zeg verder niets", zo fluistert Gijs Assmann (rechts op de foto) de verslaggever van De Schiedammer in zijn oor. Dat doet hij niet zonder binnenpret overigens.

Zoals zijn pretogen ook schitteren als hij uitleg geeft over de jas die  over een paspop hangt. Op de binnenvoering is met knopen de tekst 'ik ben bang' geborduurd. Dat kan bijvoorbeeld staan voor angst voor een relatie, voor bindingsangst. Samen met de broek die een halve meter verder hangt, vormde dit pak het trouwpak van zijn vader.

De broek is aan de onderkant versierd met belletjes, naar een Brabants gebruik om tijdens carnaval aan te geven dat de drager nog vrijgezel is door een bel aan zijn broekspijp te bevestigen. Maar ook hier kan men meerdere betekenissen aan deze bellen verbinden. Heeft het aangaan van een relatie immers niet veel weg van de kat de bel aanbinden? En zou de aan de binnenkant rond de gulpstreek luxueus versierde gulp, misschien kunnen symboliseren dat een relatie aangaan niet losstaat van erotiek?

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker