De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Quasimodo doet Notre Dame de Schiedam op zijn grondvesten schudden

Nooit meer van stomme films spreken

Nooit meer van stomme films spreken

Wat hebben wij genoten de eerste twee dagen van het Suikerzoet Filmfestival. Op donderdagavond bij de opening in de Grote Kerk de bekendmaking van de winnaar van de Zilveren Traan, de door een vakjury als beste beoordeelde korte film. Na de bekendmaking en de prijsuitreiking werd de film ‘Another Sunny Day’, van Tim Huebschle vertoond, een documentaire over een albino in Namibië. De korte films zijn zoals gebruikelijk geprogrammeerd door Jan Bekkering. Veelal worden ze vertoond voorafgaand aan de speelfilms.

In de Grote Kerk werd donderdagavond voor een goed gevulde zaal de Nederlandse speelfilm ‘Niemand in de Stad’ vertoond, over losgeslagen ballerige studenten in Amsterdam. Er zat wel wat expliciet materiaal in de film, bijvoorbeeld de student die voor een weddenschap een groot aantal borrelnootjes op een ongewone plaats weet te stoppen. Filmbeelden die je niet snel in een kerk zou verwachten. Dezelfde kerk is echter allang geen puur godshuis meer, maar een evenementenlocatie. Hoe dan ook maakten niet alle bezoekers de film in de kerk af. Na de pauze waren er enkele lege stoelen. Aan de temperatuur kan het niet gelegen hebben, die was ditmaal prima. De overgrote meerderheid die de film afmaakte, verliet de kerk onder de indruk van het verhaal dat in de kern ging over vriendschappen tussen studenten en hun moeizame relaties met hun ouders. Edwin Spek, projectleider van het Suikerzoet, zag met een tevreden glimlach de menigte de kerk verlaten. De kop was eraf, de veertiende jaargang van het festival begonnen, altijd weer een moment van opluchting na zoveel voorbereidend werk van hem en alle andere vrijwilligers die het festival dragen.

Eén van de vrijwilligers, Anke Vroon, die zich bezighoudt met de PR en communicatie voor het festival, had ons op het hart gedrukt op zaterdagmiddag om vijf uur ‘De klokkenluider van de Notre Dame’ niet te missen. Deze zwijgende filmklassieker uit 1923 wordt begeleid door organist Geert Bierling. Nou hebben wij niet zoveel met ‘stomme films’, maar je hebt het in combinatie met het dramatisch effect van een kerkorgel dan wel over iets wat uniek is en tegenwoordig in de normale bioscopen niet meer te bezoeken. We waren om en besloten het dan maar helemaal goed te doen en ook op vrijdag naar een ‘stomme film’ te gaan.

In ’t Huis te Poort draaide vrijdagavond ‘Safety Last’, eveneens uit 1923. Daan van den Hurk begeleidde op piano. Mind you, dat is zeventig minuten lang doorspelen, steeds naar de film kijkend en precies het gevoel dat bij het fragment hoort tot uitdrukking brengen op de vleugel die in ’t Huis te Poort staat. Wat Daan van de Hurk (foto) liet horen, was fenomenaal. En de film heeft ons, ja heeft de hele zaal, laten bulderen van het lachen, met daartussen ook momenten van ingetogen herkenning: het klassieke thema van de jonge man die van het platteland naar de grote stad gaat, om daar carrière te gaan maken. Dat gaat niet zo voortvarend, maar bij het thuisfront wordt wel de schijn opgehouden. Het gaat goed totdat de vriendin besluit eens een kijkje te gaan nemen bij haar ‘succesvolle’ vriend.  “Het is een geweldige film, daarom gebruik ik ook nooit het woord ‘stomme film’, dat klinkt negatief, ik heb het daarom liever over ‘silent movie’. Het fragment dat hoofdrolspeler Harold Lloyd aan een klok bungelt, is zo bekend bij het grote publiek, dat de film niet vaak meer in zijn geheel wordt vertoond. Dat is de reden dat ik de kans met beide handen heb aangegrepen, om dit hier in Schiedam te kunnen doen”, zei Daan van den Hurk nadat hij 70 minuten lang beide handen had laten spreken. We zullen het nooit meer over stomme film hebben Daan, afgesproken.

En vanavond beleven we een nieuw uniek avontuur, in onze middeleeuwse Grote Kerk, die vanmiddag voor 133 minuten de Notre Dame de Paris zal zijn, in het liefdesdrama van de gebochelde klokkenluider Quasimodo.

Louise Melchers
Jan Schrijver

2 commentaar(en) op artikel "Nooit meer van stomme films spreken"

Wij hebben ook getwijfeld of we in de pauze weg zouden gaan. Het geluid was heel slecht .We misten veel wat er gezegd werd. Ik had o.a.wel weten waarom Philip geen contact had met zijn vader. Wat zei zijn vriendin dat hij de goudvis achter liet.

Door: Anneke van den Berg Op:

Vorig jaar had ik het voorrecht om voor een albino organisatie te werken in Namibië en in het contact met Tim kwam hij op het idee om "Another Sunny Day" te produceren . Trots dat ik in de aftiteling wordt genoemd!

Toon Sanders

Albino Care Sinasra

Door: Toon Sanders Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker