De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Bloemenzaak stopt na 104 jaar

Rosa gaat niet achter geraniums zitten

Rosa gaat niet achter geraniums zitten

SCHIEDAM - Rosa Bloemsierkunst aan de Hoogstraat 108 in Schiedam zet er na liefst 104 jaar aan het eind van deze maand een punt achter. Dan gaan Hans (68) en Carla (66) Rietkerken van een welverdiend pensioen genieten.

De bloemenzaak aan de Schiedamse Hoogstraat, halverwege de straat en 'buren' met het Stedelijk Museum Schiedam, maakte de gouden tijden mee aan dé winkelstraat van Schiedam, onder meer in de jaren 70 van de vorige eeuw toen je nog over de hoofden kon lopen op deze A-stand-winkelstraat, doorstond de economische crises, en draait ook nu - ondanks de aanzienlijke leegstand van de Hoogstraat -  nog op volle toeren.  Hans en Carla zijn er  - ondanks fervente pogingen daartoe in de afgelopen twee jaar -  niet in geslaagd opvolging te vinden voor hun bloemenzaak die hofleverancier is en die het predicaat heeft verdiend van duurzame bloemenzaak. Hans en Carla hebben twee kinderen, maar zoon Ron Rietkerken heeft een eigen tennisschool (bij TSN) en een baan bij de gemeente Delft (als jeugdwerker) en dochter Saskia heeft een goede baan bij een verzekeraar. Alhoewel zij het echtpaar altijd hebben gesteund in het over verschillende generaties overgedragen familiebedrijf, was het niet hun ambitie om het bedrijf voort te zetten. 

Ook vandaag, 8 september 2018, nam dochter Saskia het even over in de winkel, zodat Hans en Carla een uurtje in het museum konden rondstruinen op de Open Expo Vruchtbare Grond in het Stedelijk Museum Schiedam. Bij de aankondiging van hun pensioen wilden zij graag op de foto voor het kunstwerk van de Schiedamse Denise Collignon (www.denisecollignon.com) en haar in Rotterdam wonende introducé Frank Bruggeman (www.frankbruggeman.com), getiteld Poaceae / Grassenfamilie. Dit werk sprak de beide bloemisten persoonlijk erg aan. 

Op zaterdag 29 september en zondag 30 september aanstaande (het weekend van de Brandersfeesten) zal het voor het laatst zijn dat Hans en Carla hun winkeldeuren openen. Deze twee dagen gaan Hans en Carla de winkel leegverkopen. Zij hebben de winkel (150 m2, plus kelder) en de woning erboven (2x65 m2. plus terras)  te koop gezet (makelaar is Anke Bodewes) en blijven voorlopig boven de winkel wonen, tot een koper voor het woon/winkelpand gevonden is. 

Hans is geenszins van plan achter de geraniums te gaan plaatsnemen. Hij stond bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op de lijst voor de AOV. Hij kwam net niet in de gemeenteraad, maar is wel het zogenoemde opvolgend raadslid. Daarnaast heeft Hans veel hobby's zoals (race)fietsen en op vakantie gaan. Ook wil hij vrijwilligerswerk gaan doen. Carla is een fervent zwemster en wil nu zij meer tijd gaat krijgen, gaan bridgen. Hans wil daarin graag meedoen en denkt niet aan de bridgetafel met zijn vrouw over de kaarten hoogoplopend te zullen steggelen. Ze zijn wel wat gewend na tientallen jaren samen in de winkel gestaan te hebben. 

De Hoogstraat, is er nog met goed fatsoen een winkel te drijven? Hans en Carla hebben zelf bewezen dat het kan, ook nu nog. "Maar je moet wel zelf het initiatief nemen", zegt Hans.  "Dus niet in je deur gaan hangen, als er geen klanten zijn, want dan komen ze ook niet naar binnen. En ook niet met een glas wijn op een bankje voor je eigen winkel gaan zitten, want ook dan komen er niet genoeg klanten binnen. Niet gaan zitten afwachten, maar initiatief nemen, bijvoorbeeld door internetwinkels op te zetten. Ik geloof wel in combinaties van fysieke en online winkels. Bij ons werkte dat prima. En zeg nou zelf, de Hoogstraat is nog steeds de belangrijkste straat in Schiedam. Vraag een Schiedammer een straat te noemen, en in veel gevallen noemt hij of zij de Hoogstraat. De straat heeft nog altijd een zeer hoge mate van bekendheid; doe daar dan wat mee!'" 

 

 

4 commentaar(en) op artikel "Rosa gaat niet achter geraniums zitten"

Jammer dat jullie geen opvolger hebben kunnen vinden, Rosa was/is een begrip voor Schiedam, weer een vertrouwde aanblik voor de Hoogstraat weg😢

Geniet van julie pensioen🍀🌹🌹

Door: Ang.Westerholt Op:

we zijn allemaal aan pensioen toe dus jullie ook dus geniet er van

Door: t.mastenbroek Op:

Hans en Carla ga er lekker van genieten na vele jaren van hart werken. Nog vele gezonde jaren toegewenst. .groetjes van Coby en Albert Broeren. .........voorheen SNACKBAR COBY Hoogstraat. .79..

Door: Jacoba Broeren ...Coby en Albert. . Op:

verstandig besluit.

en nu (nog meer) genieten

groeten tom

Door: a leusen Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: