De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Hoe gaat het in zijn werk in een seksinrichting?

Salon 261 vraagt om begrip

Salon 261 vraagt om begrip

SCHIEDAM - Er wordt druk verbouwd in het pand aan de Van Vlissingenstraat 2b in bedrijvengebied ’s Gravelandsepolder in Schiedam. Het pand wordt omgetoverd van kantoor- en magazijn van een partijhandelaar tot een seksinrichting die Salon 261 zal gaan heten. De naam is identiek aan die van het bedrijf dat eigenaar John Markwat (47) in zijn eigen woonplaats Alphen aan den Rijn heeft. Wanneer hij opengaat in Schiedam hangt af van de voortgang van de verbouwing. Hij denkt dat dit eind februari zal zijn.

Op 9 januari meldden wij dat omwonenden, ondernemers in het bedrijvengebied en de tegenover het pand liggende jachthaven bezwaren hebben tegen de komst van de seksinrichting. John Markwat wil graag zijn visie geven op de geuite bezwaren en geeft daartoe graag inzicht in de gang van zaken in zijn bedrijf.

Heeft hij er geen angst voor dat, aangezien verschillende partijen hebben aangekondigd bezwaarschriften in te dienen, dat het door hem verbouwde pand aan de Van Vlissingenstraat mogelijk niet volgens planning open kan gaan? “Daar heb ik absoluut geen angst voor. Alle vergunningen zijn afgegeven. We hebben de Bibob-procedure met goed gevolg doorlopen, wat inhoudt dat niet alleen mijn integriteit is gescreend maar ook van een ruime kring mensen om mij heen. Ik heb overigens ruime ervaring met juridische bezwaarprocedures. Toen ik 7 jaar geleden het bedrijf in Alphen aan den Rijn overnam – dat is gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw – liepen er al bezwaarprocedures. Die bezwaren zijn, tot in hoger beroep toe, afgewezen. Inmiddels zijn de andere ondernemers in het bedrijfsverzamelgebouw aan ons gewend en zijn wij gewoon één van de huurders in het gebouw”, zegt John Markwat.

Waarom wil hij uitbreiden en waarom heeft hij voor Schiedam gekozen? “Toen ik het bedrijf overnam had het 4 werkkamers, inmiddels zijn dat er 13. Ik kan in het pand niet verder uitbreiden. De manier waarop wij werken, spreekt de dames in deze dienstverlening aan. De dames zijn zzp’ers en huren bij ons een kamer. Wij zorgen voor de faciliteiten. De dames rekenen zelf met hun klanten af, daar staan wij buiten en daarvan krijgen wij geen afdracht. Voordat een dame bij ons kan huren, vindt er een intakegesprek van ongeveer anderhalf uur plaats, met mijn echtgenote die als receptioniste meewerkt in het bedrijf. In het gesprek worden onder meer de strikte huisregels besproken, zoals elke 3 maanden een medische keuring te ondergaan, het verplicht gebruiken van condooms, het tegen hepatitis B ingeënt zijn en het afdoende beheersen van de Nederlandse taal. Voor die huisregels wordt getekend in de overeenkomst die er tussen ons bedrijf en de dames wordt gesloten. Inmiddels zijn er zo veel dames die willen huren, dat uitbreiding met een aantal kamers nodig is. In Schiedam komen er 10 kamers. We zijn ook bezig met de gemeente Ede, om daar op wat langere termijn ook een Salon 261 te vestigen”, aldus Markwat, die uitlegt waarom voor zijn tweede vestiging voor de jeneverstad is gekozen: “Ik las een jaar of twee geleden een stuk in het AD, waarin burgemeester Lamers aan het woord was. Hij liet daarin weten de illegale prostitutie te willen tegengaan in de stad en hij gaf aan open te staan voor legale prostitutiebedrijven. Dat hij de illegale prostitutie wilde inruilen voor legale. Deze zienswijze sprak en spreekt me aan. Ik heb toen contact opgenomen met de gemeente, hier gesprekken gehad en enthousiast geworden voor Schiedam als vestigingsplaats. Zo is het balletje gaan rollen. Ik moet zeggen, dat we alle medewerking hebben gekregen van de gemeente.”

Markwat merkt op dat de buitenwereld het reilen en zeilen van een bedrijf als het zijne veelal niet goed begrijpt. “Niet dat men daar iets aan kan doen, maar het is de onbekendheid ermee. Het gevaar daarvan is dat men er zijn eigen verhaal van maakt”, zegt hij. Daarom vindt hij het geen bezwaar om nog wat meer gedetailleerde inside-informatie met de lezer te delen. Hoe gaat een bezoek van een klant in het werk? “Een klant meldt zich bij onze receptie. Het kan zijn dat hij een afspraak heeft gemaakt met een van de dames. Zo niet dan komen de aanwezige beschikbare dames zich voorstellen en maakt de klant zijn keuze. Er is dus geen bar waar de dames aan zitten en er is geen bad waarin dames zitten. Er branden geen kaarsjes, hooguit led-lichtjes. De klant gaat mee naar de kamer die de dame die dag heeft gehuurd. Op een dag heeft een dame dus een vaste kamer. Er wordt in het hele pand geen alcohol geschonken en ook drugs zijn taboe. Op elke kamer is een wastafel en een douche. Het is verplicht voor de klant om vooraf en achteraf te douchen. Ook de dames zijn verplicht te douchen, vooraf en achteraf. Na elke klant wordt het bed verschoond. Er gaat dagelijks dus de nodige was doorheen, aan beddengoed en handdoeken. Dat gaat allemaal naar onze eigen wasserij, waar alles gewassen en gedesinfecteerd wordt.”

“De afname van de diensten gaat per half uur, met een minimumafname van een half uur. De meeste klanten blijven een uur. De omgeving hoeft geen angst te hebben dat de dames buiten het pand gaan roken of een luchtje scheppen. We hebben voor de dames een rookruimte. Als de dames eenmaal binnen zijn op een dag, is het ook niet zo dat ze in en uit het pand gaan om elders escortdiensten te verrichten; als een dame eenmaal het pand heeft verlaten, eindigt de huur van haar kamer, waarvoor zij vooraf voor de gehele dag een niet terugvorderbare huur heeft voldaan. Onze aanwezigheid zal geen parkeerproblemen opleveren, want het komt zelden tot nooit voor dat alle kamers – in Schiedam dus 10 kamers – tegelijkertijd bezet zullen zijn. Tel daarbij op dat enkele dames met eigen auto komen. We zullen dus nooit meer dan 15 parkeerplaatsen tegelijkertijd innemen, en dan schat ik dit nog hoog in. Ook voor de dames die niet met eigen auto komen maar met het openbaar vervoer, hoeft de omgeving geen angst te hebben, als die dames van het station naar ons pand lopen, is daar geenszins aan af te zien dat zij in de prostitutie werken. Zo zijn bijvoorbeeld de hakken die zij dragen lager dan de hakken van de gemiddelde vrouwelijke kantoormedewerkster, zeg ik altijd maar. Rotzooi op straat? Ik zou niet weten waarom onze klanten of dames rotzooi op straat zouden gooien. En zoals elke goede ondernemer, houden wij zelf in de gaten dat ons straatje schoon is.”

Nog enkele opmerkingen over de dienstverlening. “We hebben veel klanten die hier overdag met een nette auto komen voorrijden. Na een uur doorgaans zijn ze weer weg. In alle discretie, want de klanten lopen er alles behalve mee te koop. De ingang is voor, de uitgang is aan de zijkant. Dit is ook omwille van de discretie. De uitgang is extra breed, zodat ons bedrijf ook toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Vergeet niet dat we gemiddeld zo’n acht mensen in een rolstoel per dag ontvangen, gebaseerd op onze ervaringen in Alphen aan den Rijn. Ik heb diep respect voor onze dames die ook onze klanten in rolstoel de dienstverlening geven, die overigens – afhankelijk van de voorwaarden – vergoed wordt door de zorgverzekeraars. Ook zijn er de nodige oudere mannen, die nog behoeften hebben, waaraan thuis om wat voor reden ook niet meer voldaan kan worden. Er kunnen uiteraard veel meer redenen zijn waarom een man behoefte heeft aan onze dienstverlening. Je kunt zeggen, dat zeker 40% van onze klanten bij ons komt halen, waaraan het thuis tekort schiet. Overigens, ook komt het voor – al is dit niet frequent - dat (echt)paren met een dame naar haar kamer gaan. We hebben overigens geen kamers voor extreem SM of anderszins extreme fantasieën. Dat een dame zelf een zweepje of handboeien of zo meeneemt voor lichte SM, is wel toegestaan.”

John Markwat kaart graag nog enkele opvattingen over zijn soort bedrijf aan. “Ik lees in de berichten dat men angst heeft voor de criminaliteit die op de een of andere manier aan onze dienstverlening verbonden zou zijn of die een bedrijf als het onze zou aantrekken. Zoals eerder opgemerkt, we hebben de Bibob-procedure doorlopen. Maar los daarvan, wij willen zelf ook helemaal niets met criminaliteit te maken hebben. Voor een ieders veiligheid worden camerabeelden gemaakt van iedereen die binnenkomt, dat weten onze klanten. We investeren in een duur beveiligingssysteem en we hebben voor ondersteuning een contract gesloten met het beveiligingsbedrijf Securitas. Ook zegt het iets dat het overgrote deel van de betalingen door onze klanten per pin worden gedaan; in december in Alphen aan den Rijn liefst 87%.”

Hoe denkt hij over waardevermindering van panden in de omgeving? “Ik denk dat dat niet het geval zal zijn. Er staat al een tijd een aantal bedrijfspanden leeg in deze straat. Wij knappen dit pand niet alleen binnen, maar ook buiten mooi op. Ik durf te zeggen dat de straat er met onze komst qua aanblik op vooruit gaat. Ook veroorzaken wij geen geluidsoverlast of is onze dienstverlening vervuilend, zoals bij sommige industriële activiteiten nu eenmaal wel het geval is. We ambiëren een groen bedrijf te zijn; in de nabije toekomst willen we bijvoorbeeld zonnecollectoren op het dak. Wat waardevermindering van woonhuizen betreft, het dichtstbijzijnde woonhuis aan de Polderweg ligt op honderden meters afstand.” Door tegenstanders werd ook het bezwaar geuit dat een legaal prostitutiebedrijf als Salon 261 geen reëel alternatief biedt voor de illegale prostitutie, omdat het prijsverschil te groot zou zijn. Markwat ziet dit anders: “Bij ons kom je niet voor een, laten we het maar noemen ‘snelle wip’, er is ook een sociaal aspect, er is in de kamer ook de gelegenheid voor een goed gesprek bij een lekker kop koffie. Inderdaad is iemand indien hij gebruikmaakt van raamprostitutie, zoals die bijvoorbeeld in Den Haag geboden wordt, minder geld kwijt, wat zal het kosten, drie tot vijf tientjes. Maar het verschil met de prijs van onze dames ten opzichte van dames die in privé mannen ontvangen, is veel kleiner.”

John Markwat is in Alphen aan den Rijn open van 10.00 uur tot 23.30 uur en doet dit met twee shifts, in Schiedam zal er eerst met één shift gewerkt gaan worden en zal de openingstijd waarschijnlijk van 11.00 tot 21.00 uur zijn. De openingstijden kunnen later uitgebreid gaan worden. “Ik hoop door een goede kijk in de keuken van mijn bedrijf te hebben gegeven, de angst bij de omwonenden en andere ondernemers en gebruikers van de jachthaven te hebben weggenomen. Ik sta trouwens open voor omwonenden als zij vragen hebben over onze onderneming. Klop gerust bij me aan nu we bezig zijn met de verbouwing”, zo besluit John Markwat.

Foto: artist impression van zoals de buitenzijde van Salon261 eruit gaat zien

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: