De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Overzichtstentoonstelling van Corneilles werk en inpiratiebronnen

Schoonheid en bezieling van Corneille

Schoonheid en bezieling van Corneille

SCHIEDAM – In aanwezigheid van Mme Natasha Beverloo Corneille (zie foto), de weduwe van Corneille, werd gisteren in Stedelijk Museum Schiedam de overzichtstentoonstelling van het werk van deze kunstenaar geopend.

door Louise Melchers

70 jaar geleden werd de bekende CoBrA-beweging opgericht. Corneille Guillaume Beverloo was één van de oprichters. Reden genoeg voor het museum om een overzichtstentoonstelling van zijn werk te maken. Directeur Deirdre Carasso: ‘Ik denk dat er misschien op Van Gogh, Mondriaan en Rembrandt na, geen kunstenaar is van wie zo ontzettend veel werk terug te vinden is in Nederlandse huizen. De tentoonstelling vertelt in een vogelvlucht het verhaal van Corneilles ontwikkeling, van zijn CoBrA-dagen tot zijn late werk en van zijn inspiratiebronnen: andere kunstenaars, reizen en niet-Westerse kunst.’

Katja Weitering (foto onder), oud artistiek-directeur van het Cobramuseum, vertelt in haar speech over Corneille en typeert zijn werk als volgt: ‘Corneille was een van de belangrijkste na-oorlogse kunstenaars. Hij stond aan de wieg van een vrije schilderkunst en hij heeft met grote volharding een geheel nieuwe poëtische kunstvorm gebracht. In zijn benadering van beeldende kunst als een vorm van poëzie, een manier om de schoonheid met bezieling te verbeelden, daarin ligt de kern van zijn kunstenaarschap. Hij had een fijnbesnaarde en cosmopolitische blik op de wereld en voor Corneille was het samenspel tussen mens, natuur en cultuur zijn speelveld, een oneindige bron van inspiratie voor zijn kunst. De oneindige schoonheid van de vrouw, de kracht van een Afrikaans masker of het mysterie van een landschap, Corneille brengt het tot leven in zijn schilderijen, in zijn tekeningen, in zijn ruimtelijk werk en in zijn dichtkunst.’

Namens de Corneillefoundation, Natasha Beverloo Corneille en Dimitri Corneille vertelt Ariane Joachimowicz (links op foto onder) hoe blij de familie is met deze tentoonstelling. Dimitri Corneille schrijft in een brief (voorgelezen door Ariane) dat zijn vader, als hij nog geleefd had, hier zeker aanwezig geweest zou zijn en zich zeer vereerd had gevoeld. 

Ten slotte overhandigt Deirdre Carasso de catalogus van de tentoonstelling aan Natasha Beverloo Corneille en opent daarmee deze prachtige tentoonstelling. De tentoonstelling is nog tot 3 februari 2019 te zien in Stedelijk Museum Schiedam.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: