De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Slechts één avond in Schiedam

'Seven Drunken Nights' in Gin City

'Seven Drunken Nights' in Gin City

SCHIEDAM - Wie in Zwart Nazareth, jeneverstad en bakermat van de jandoedel of pierenverschrikker, zingt van vrouwen, liefde en drank is in het Schiedam van het Theater aan de Schie aan het goede adres. We kregen vast een smakelijk voorproefje in een stijf uitverkocht Westland Theater de Naald. Los nog dat vanaf de eerste tonen niemand meer op zijn of haar plek zat, een bij voortduring soms weemoedig stemmende feestavond.

door Peter Joore (foto's door DG Theater)

Het was een feest The Dubliners waardig. Want hun verhaal wordt immers verteld en gezongen. Met voorman Ged Graham kreeg de Irish Folk een verdiende revival die lang naklonk. Het interview vooraf smaakte vooral naar turfgestookte whiskey, overladen met bier en opzwepende klanken. Het podium, dat als decor fotografisch het midden hield tussen twee rijen huizen en shops, was losjes ingericht als huiskamer, muziekstudio en - hoe kan het ook anders - kroeg. Al hebben Britse pubs de naam en faam er doorgaans als huiskamers uit te zien. Dé plaatsen waar ’s werelds bekendste folk band The Dubliners (1962-2012) niet geheel onterecht mee wordt (nog altijd) geassocieerd.

Folk = volksmuziek. Mondeling en muzikaal overgedragen van de ene generatie op de andere. Het zijn verhalende liederen met aan het hart liggende onderwerpen als: liefde, blijdschap, verdriet, bruiloft, werk, overspel, ziekte, dood, et cetera. Zanger/verteller/gitarist Ged Graham gaat er eens goed voor zitten. Dat het optreden binnen nog geen half gaat beginnen, stoort hem niet in het minst. We lijken twee oude vrienden en zijn van het aardse ontdaan. Twee mannen: één passie. Ged Graham: "Folk bezit een constante wisselfactor, die ik graag hanteer. Elke keer een andere stijl houdt de muzikant in je levend. Het gaat op die manier niet kleven en plakken als lijm of een onwelkome herinnering. Folk is hardop dromen en wie luistert droomt gezellig mee. Neem de prille Bob Dylan, dat was een verteller om stil van te worden. Ware folk. Zoals hij verhalen vertelde … daar werd je stil van. De inhoud van folk is als het leven zelf; gevoelig en met liefde en drank overgoten ontstaan de mooiste vertellingen op muziek. Met een slok op zijn hart en geest net iets bevattelijker voor de warmte en emotie van het leven zelf. Soms mooi en hartverwarmend wordt tegenslag ook niet geschuwd. Je vrouw die je geld pikt en er vandoor gaat met je beste vriend? Vervelend. Maar het blijft je altijd bij en als je de kracht hebt er tekst en muziek aan toe te voegen … krijg je eens The Dubliners. En nu dus ook Seven Drunken Nights."

"Van folk begrijp ik alles. Voor mij geen Death Metal of hoe het allemaal ook heten mag. Ondanks dat ook dat een boodschap heeft,  geniet ik eerder van Urban Dance, dat appelleert beter aan mijn volksmuziek. Wist je trouwens dat Ierland maar 5 miljoen Ieren heeft en in Amerika wonen er zeker 80 miljoen. Dat vereist inzicht en tact als het gaat om het bewaren van de eigen identiteit: die genetische code ligt in folk opgeslagen. Wereldwijd zijn Ieren overal eender. Mocht je ooit in den vreemde een Irish Community binnentreden, dan wacht je een aangenaam stuk moderne geschiedenis op een eeuwenoud fundament. Zo eind Middeleeuwen greep het reisvirus om zich heen en maakte van lieverlee meer blije en meelevende “slachtoffers” dan de Spaanse Griep. De van huis uit tamelijk honkonvaste en nieuwsgierige Ieren dwarrelden over de aardbol en namen hun folk in de bagage mee. Maar laat je niets wijsmaken hardrocker, Led Zeppelin is ook tot volle wasdom gekomen op een “mestig” bedje van folk. En vergeet ook The Pogues niet in dit kader. Al is dat best wel luide folk. Of Fairport Convention, …"

Als jongeman kende ook Ged Graham rebellie. Net als ieder ander wilde ook hij de toekomst veranderen. En als velen liet ook de jonge Ierse bard zich met liefde strikken door de tentakels van de volksmuziek, zijn folk. "Met folk vier je het leven in alle facetten. Wie met plezier speelt heeft altijd een leuk optreden. Folk trekt als De Rattenvanger eertijds kinderen."

En het moet gezegd. Naaldwijk is binnen een minuut helemaal om van verwachtingsvolle meute tot uitzinnig klappende en zingende eenheid van een paar honderd individuen. Dan maant de dame van het impresariaat. Ged Graham zal zijn kruk moeten verlaten, zich omkleden en aan voorbereiding doen. Maar zoals alle folksingers op aarde geen greintje zenuwen bij de bebaarde Ier. "Het leven zit immers in je, aan ons de taak het er voor de toehoorders uit te zingen en te spelen." 

Seven Drunken Nights
Seven Drunken Nights brengt het verhaal en de muziek van Ierlands favoriete zonen The Dubliners tot leven. Een hartveroverend saluut. Rijk aan traditie en historie. Veelal humoristische verhalen, gelardeerd met meezingers als The Wild Rover en Whiskey in de the Jar.
Datum: zaterdag 8 december
Aanvang: 20.15 uur
Entree: € 34,00
65+/CJP: € 31,50
Theater aan de Schie
Stadserf 1
3112 DZ Schiedam
Telefoon: 010-2 467 467
E-mail: kassa@theateraandeschie.nl
Website: www.theateraandeschie.nl


Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het verspreiden van gratis nieuws en blijf je op de hoogte van het uitgaansnieuws uit Schiedam. Alvast dank. 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker