De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Extra openingstijden op vrijdag en zaterdag

Sint Liduina Basiliek open voor publiek

Sint Liduina Basiliek open voor publiek

SCHIEDAM - In de zomerperiode is de Basiliek van Sint Liduina en Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans vaker voor publiek open dan normaal. Op vrijdag en zaterdag kun je er tussen 13.00 en 15.00 uur terecht voor een rondleiding of bezichtiging. Op vrijdag tussen 10.30 - 13.00 uur en op zaterdag tussen 15.00 - 17.00 uur kun je vanuit het portaal van de kerk het interieur en de Liduinakapel bekijken. Natuurlijk kun je er ook tijdens de missen terecht.

door Louise Melchers

De in de negentiger jaren voor bijna 8 miljoen opgeknapte kerk is een van de trekpleisters van Schiedam. De schrijn met relieken (overblijfselen) van Liduina van Schiedam trekt jaarlijks vele bedevaartsgangers. Liduina, de bekendste Nederlandse heilige, staat bekend als beschermheilige van de chronisch zieken en schaatsers. De geschiedenis van Liduina is ook in de kerk veelvuldig terug te vinden, zowel op schilderijen als in beelden. Zij wordt altijd afgebeeld met een rozenkrans om het hoofd en met een rozentak in haar ene hand en een kruisbeeld in haar andere.

Ook het orgel van de kerk is heel bijzonder. Het is het oudste en enig overgebleven elektro-pneumatische orgel van Nederland. Het werd tussen 1999 en 2001 volledig gerestaureerd.

De kerk werd oorspronkelijk in de periode tussen 1878 en 1881 gebouwd naar een ontwerp van Evert Margry, een leerling van de bekende architect P.J.H. Cuypers (Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam). Het is een neogotisch gebouw, een bouwstijl die in de 19de eeuw erg populair was en zich liet inspireren door de gotische middeleeuwse bouwstijl, waarbij men graag gebruikmaakte van spitsbogen, hoge glasramen en roosvensters.

De St. Liduinabasisliek of Singelkerk (oude naam) is te vinden op Rozenkrans Singel 104.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: