De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Ruilwinkel aan Noordvestsingel bestaat vijf jaar

Stap eens binnen bij LETS

Stap eens binnen bij LETS

SCHIEDAM - In een mooi karakteristiek pand aan de Noordvestsingel 89 in Schiedam is de stichting LETS Ruilwinkel Schiedam gevestigd. Begin komende maand viert de winkel zijn vijfjarige bestaan. Debbie de Wekker (coördinator) en Bart Voortman (voorzitter) zijn tevreden over de eerste vijf jaar, maar denken dat er nog heel veel Schiedammers zijn die deze bijzondere winkel nog niet hebben ontdekt. Het is zeker de moeite waard er binnen te stappen en op je gemak rond te snuffelen. Meer dan één keer, want er komen steeds weer nieuwe spullen binnen. 

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

De stichting LETS Ruilwinkel Schiedam heeft een erkenning van ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Hoe LETS werkt past heel goed in het principe van de circulaire economie. LETS is een afkorting en die staat voor 'Local Exchange Trading System' (vertaald: Lokaal Ruil Handel Systeem). Dit concept is afkomstig uit Canada. Het doel is dat consumenten goederen en diensten met elkaar kunnen ruilen door middel van een puntensysteem. Iedereen heeft toegang tot de gezellige winkel, waar de koffie en thee gratis is. Lekker struinen in de bakken oude lp's en cd's, in de kasten met boeken en in de rekken met kleding. Op je gemak kijken in de verschillende stellingen waar je allerlei elektrische en andere huishoudelijke apparaten en gereedschappen en nog veel meer vindt. Vergeet ook de wanden niet, waar schilderijen hangen. Als je iets inlevert dat je niet meer nodig hebt, maar iemand anders nog wel zou kunnen gebruiken, krijg je punten. Met die punten kun je iets kopen in de winkel (er staan prijzen in euro's op de artikelen dus betalen met geld kan ook). Je kunt als deelnemer aan het puntensysteem ook punten verdienen door diensten aan te bieden of diensten afnemen van andere deelnemers tegen punten. Punten voor goederen en diensten worden in één computersysteem van LETS bijgehouden en zijn dus met elkaar uitwisselbaar. 

Wil je artikelen verkopen tegen geld dan kan LETS dat voor je doen, indien de verkoopprijs boven de 25 euro ligt. LETS handelt dan het gehele verkooptraject voor je af. Verschillende verkoopkanalen worden gebruikt, zoals de eigen winkel aan de Noordvestsingel maar ook platforms als Marktplaats. Groot voordeel is dat je dan zelf geen kopers aan de deur hebt. Ook verzorgt LETS zo nodig de verzending van een artikel. Een keer per maand worden de bedragen die met deze verkopen zijn ontvangen, gestort op de rekeningen van de verkopers.  Een kwart van de verkoopwaarde is de vergoeding die je na een geslaagde verkoop aan LETS betaalt. 

LETS heeft een eigen werkplaats achter de winkel. Die wordt vooral gebruikt voor reparaties van fietsen (zie foto onder, maak de foto groter door erop te klikken). Je kunt ook zelf je fiets repareren onder begeleiding van een monteur van LETS of een cursus fietsreparatie volgen. Ook zijn er tweedehands fietsen te koop. De winkel checkt voordat een fiets te koop wordt aangeboden bij de politie dat deze niet als 'gestolen' te boek staat. In de werkplaats zijn ook andere projecten. Zo worden er - van vooral restmaterialen -  plantenbakken in alle soorten en maten gemaakt (ook maatwerk is op aanvraag mogelijk). 

De winkel houdt ook inzamelacties. Dat maakt het onder meer mogelijk gratis koffie en thee aan de bezoekers te verstrekken. Niet alleen de ruilhandel speelt een rol bij LETS, maar ook het werk dat daarvoor nodig is, biedt kansen. Er wordt gewerkt met vrijwilligers, met leer-/werkplekken en met stageplaatsen. Als je een zogenoemde 'afstand tot de arbeidsmarkt' hebt, kan werken bij LETS je helpen die afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Daarbij kan helpen dat Debbie de Wekker een arbeidsverleden heeft in de uitzendbranche; zij weet hoe de wereld van de arbeidsbemiddeling werkt en heeft er nog steeds een interessant netwerk.  

LETS Ruilwinkel is op elke maandag open van 10.00 tot 14.00 uur en de overige werkdagen van 11.00 tot 16.00 uur.

 

 

1 commentaar(en) op artikel "Stap eens binnen bij LETS"

Hartstikke leuk bericht ! Bedankt hiervoor .

Gr debbie

Door: Debbie de Wekker Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: