De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Met filmbeelden van de Schiedamse cineaste Margo Onnes

Try out opera Hamlet

Try out opera Hamlet

SCHIEDAM - OPERA2DAY houdt op zondag 7 januari om 15.00 uur de allereerste voorstelling van Hamlet. Deze try out is in Theater aan de Schie te zien. Alle facetten van de voorstelling komen bij elkaar: kostuums, decor, licht, muziek, zang én... de filmbeelden van cineaste Margo Onnes - die in Schiedam woont. Wie al eerder een voorstelling van OPERA2DAY gezien heeft, weet dat er beslist een verrassing te verwachten is.

Tijdens de voorstelling zijn filmbeelden te zien van de Schiedamse cineaste Margo Onnes, waarmee de kijker kan doordringen in Hamlets geesteswereld. Naast de fysieke werkelijkheid zien we zijn dromen en waanbeelden. Waar werkelijkheid en fantasie aanvankelijk naast elkaar staan, lopen deze na verloop van tijd steeds meer door elkaar heen, zowel in Hamlets hoofd, als op het toneel.

OPERA2DAY presenteert de opera in een iets compactere versie die zich toespitst op de psychologische ontwikkeling van Hamlet. Voor de enscenering van deze Franse opera laat artistiek leider en regisseur Serge van Veggel zich inspireren door de rijke traditie van de Franse film noir.

Het gezelschap werkt opnieuw samen met het New European Ensemble. De twee Haagse gezelschappen laten zich inspireren door de muziekpraktijk van honderd jaar geleden. Dirigent Hernán Schvartzman en Emlyn Stam, artistiek leider van het New European Ensemble, zijn gedoken in de archieven van de Franse Opera in Den Haag om de partijen van de orkestmusici te bestuderen. Ze hebben ook intensief geluisterd naar oude opnames van delen uit Hamlet met zangers die nog hebben gewerkt met de componist zelf. OPERA2DAY en het New European Ensemble brachten deze muziekpraktijk van rond 1900 al eerder samen tot leven in Dr. Miracle's last illusion, een voorstelling die volgens de pers 'spectaculair’ was (Volkskrant) en 'een hit' (Theaterkrant).

Na de première in 1868 in Parijs - precies 150 jaar geleden - was Hamlet decennialang een van de meest gespeelde opera's. Ook in Nederland. Tot 1919 is de opera 153 keer uitgevoerd in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag, toen hoofdzakelijk een operahuis. Daarna is de opera in Nederland nog maar twee keer uitgevoerd: één keer in een Italiaanse versie en één keer concertant. Na 100 jaar keert Hamlet nu weer terug naar de Koninklijke Schouwburg en vele andere theaters in Nederland.

De première van Hamlet vindt plaats op 18 januari in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en de opera is vervolgens maar liefst 25 keer te zien in Nederland en België. 

OPERA2DAY presenteert van januari t/m april 2018 Hamlet, een ‘grand opéra’ van Ambroise Thomas en een psychologische thriller zonder weerga. De Franse componist baseerde zijn meesterwerk op Shakespeares gelijknamige toneelstuk.

 Fotograaf:Henk Bleeker

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: