De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Concert van cello en piano

Twee eeuwen terug in Westvest90-kerk

Twee eeuwen terug in Westvest90-kerk

SCHIEDAM - Cellist Pieter Wispelwey speelt vrijdag 2 maart 2018 samen met pianist Paolo Giacometti in de Westvest90-kerk in Schiedam. Op het programma staan werken van Schubert en Brahms, de favoriete negentiende-eeuwse componisten van Wispelwey. De week voorafgaand aan het optreden verschijnt hun vierde uit een serie van vijf cd’s waarop zij alle zestien werken van Schubert en Brahms voor melodieinstrument en piano vastleggen, met daarbij ook werken die oorspronkelijk voor instrumenten als viool, klarinet en fluit zijn geschreven. 
 
“Zowel Schubert als Brahms waren weergaloze liedcomponisten en tegelijkertijd meesterlijk in elke grotere vorm”, zegt Pieter Wispelwey. “In Schiedam spelen we twee sonates van Brahms. Zijn eerste sonate klinkt kalm en uitgestrekt. De tweede is heftiger, stormachtig zelfs. Ook van Schubert spelen we uiteenlopende werken. Zijn Fantasie in C is virtuoos en diepgravend, de Arpeggione blinkt uit in elegantie.” 

Pieter Wispelwey (links) beleefde zijn internationale doorbraak ruim twintig jaar geleden, nadat hij de cellosuites van Bach voor de eerste keer uitbracht. De cd oogstte wereldwijd lovende kritieken. Vanaf dat moment is zijn carrière in een stroomversnelling geraakt. Elk jaar reist hij van continent naar continent om concerten te geven in de grootste zalen en met bekende orkesten. Paolo Giacometti (rechts) treedt wereldwijd op als solist en als kamermusicus. Hij heeft gewerkt met grote orkesten onder leiding van dirigenten als Frans Brüggen en Jaap van Zweden. Zijn liefde voor de kamermuziek komt tot uiting in samenwerkingen met muzikanten als Janine Jansen en Pieter Wispelwey.  
 
Locatie: Westvest90-kerk, Westvest 90, Schiedam, 2 maart, aanvang 20.15 uur.
Tickets & Info: www.westvest90.nl en 010-4260756.
Voorafgaand aan het concert zijn er vanaf 19.30 uur ook kaarten verkrijgbaar in de kerk, tenzij uitverkocht.  
 

Foto door Merlijn Doomernik

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: