De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Stoofpot met bier Wees30

Stoofpot met bier Wees30

SCHIEDAM - Een nieuwe gerecht dat bij het Argentijns Schiedams Restaurant aan de Hoogstraat 52 op de kaart staat is een vleesstoofpot met bier, niet zomaar bier, maar Wees30, een van de bieren van Tapperij het Weeshuis aan de Lange Achterweg 18 in Schiedam, zeg maar op de afrol halverwege de Hoogstraat.

door Jan Schrijver (foto door Louise Melchers)

Het gerecht staat op de kaart als Estofado Orfanato 30. Het cijfer 30 in de naam van het gerecht en het bier staat voor het dertigjarig bestaan van Tapperij het Weeshuis aan de Lange Achterweg in Schiedam. Maurice de Waart (links op de foto) werd 23 jaar geleden partner in dit café dat ooit gestart werd door Henk Post, in Schiedam eerder bekend van de mede door Post gestarte platen- en cd-winkel P&P. Sinds 18 jaar is Maurice de Waart de enige eigenaar van Tapperij het Weeshuis, die sinds de start al bekend staat om de vele biersoorten van de tap, met twaalf verschillende leidingen die het bier van de vaten naar het glas leiden.

Tapperij het Weeshuis heeft eigen bieren, die gebrouwen worden bij ambachtelijke brouwerijen in Amsterdam en Den Bosch, naar het eigen recept van het Schiedamse café. Dat gebeurt zowel in Amsterdam als in Den Bosch onder het toeziend oog van de eigen brouwer van het café. Bekend zijn de Dubbel Lam, in het voorjaar, en de Dubbel Bok, in het najaar. Beide bieren hebben een sterkte van 7,8%. Het Dubbel Lam bier is wat lichter van kleur dan het Dubbel Bok.

Vanwege het jubileum en ook omdat er een bier moet zijn om in de zomer door te kunnen drinken, kwam het bedrijf in maart met een nieuw biertje, Wees30, met een sterkte van 5,88%. 88 refererend aan het geboortejaar van de tapperij, 1988. "Ik heb rondvraag gedaan bij verschillende klanten wat voor bier zij lekker vinden als speciaal zomerbier. Tegenwoordig zijn er veel speciaalbieren, die bijvoorbeeld heel zout zijn of heel zoet. Ik heb gevraagd wat ze vooral niet willen, en uiteraard wat ze wel willen. Nou, alles waar 'te' voor staat, moet je sowieso vermijden. Het resultaat is een bitterblond dat in de smaak blijkt te vallen."

De presentatie van Wees30 was waarmee stilgestaan werd bij het dertigjarig bestaan. "Echt een groot feest staat niet op het programma; over twee jaar wil ik wel wat festiviteiten houden, dan ben ik twintig jaar volledig eigenaar en dan ben ik vijftig jaar", zegt Maurice de Waart.

Dit jaar dus op naar Tapperij het Weeshuis om de Wees30 te proeven en naar Argentijns Schiedams Restaurant voor de Wees30-runder-stoofpot. Op de foto naast Maurice: Cock den Breejen en Ati Bastiaanse van het restaurant.

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: