De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Museumcafé op de Hoogstraat

Zavor opent zijn deuren

Zavor opent zijn deuren

SCHIEDAM - Komende week opent Peter Grundlehner 'Hét Museum café Zavor Coffee Experience' op Hoogstraat 89/91 in Schiedam. Hij gaat er o.a. fairtrade koffiespecialiteiten, biologische theespecialiteiten, zelfgemaakt gebak, ontbijt- en lunchgerechten verkopen. Daarnaast zijn er vier ruimtes te huur voor bed & breakfast, voor zowel kortere als voor langere tijd.

door Louise Melchers

Zavor betekent heilige plaats of rots in Kikuyu, een taal die wordt gesproken door de gelijknamige stam in Kenia. Zavor verwijst naar de steen die de koffieboeren ritueel plaatsen voor vruchtbare grond. Peter koopt de koffie direct in bij koffieboeren uit Oostelijk Afrika en zet zich in om de lokale bevolking in Burundi, Kenia, Ethiopië, Rwanda, Tanzania en Uganda een beter leven te geven. Bij aanschaf van een pak koffie gaat een deel van de opbrengst naar diverse projecten in Afrika. Op zijn site vertelt Peter daarover.

De koffie komt aan in de haven van Antwerpen en wordt dan gebrand in een koffiebranderij in Weert. Hier worden verschillende melanges samengesteld. Deze melanges gebruikt hij niet alleen in het café, maar ze zijn ook in de naastgelegen winkel te koop.

Daarnaast gaat hij het horecadeel voor het jenevermuseum verzorgen. Hij beschikt over een volledige vergunning en gaat onder meer proeverijen organiseren. Ook heeft hij plannen voor levende muziek in het restaurant. Op de binnenplaats tussen het café en het Jenevermuseum komt een terras.

Het koffiemerk Zavor bestaat al sinds 1980. De ouders van Peter zijn ermee begonnen. Ook Peter zelf zit al langere tijd in het vak en heeft al een koffiezaak in Enschede. De vader van zijn Keniaanse echtgenote is één van de koffieboeren waar de bonen vandaan komen. Sinds een maand woont hij nu met zijn gezin in Schiedam.
 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: