De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Stem op een vrouw, maar dan wel op iemand die de raad in wil

Animeermeisjes in de politiek

Animeermeisjes in de politiek

SCHIEDAM - Afgelopen woensdag waren de gemeenteraadsverkiezingen in Schiedam. Op basis van de definitieve verkiezingsuitslagen zouden 13 vrouwen en 22 mannen in de raad komen. Helaas is het in de praktijk niet zo dat iemand die met voorkeurstemmen gekozen is, ook de raad in gaat. Juist in de gemeenteraadspolitiek vind ik dit een kwalijke zaak. In een kleine stad als Schiedam ken je de kandidaten vaak persoonlijk en dit betekent in veel gevallen dan ook dat je je stem op persoonlijke grondslag uitbrengt. Je kiest voor iemand omdat je vertrouwen in die persoon hebt.

Politiek hoort een weerspiegeling van de hele samenleving te zijn en heeft een voorbeeldfunctie. Het is echter nog steeds zo dat het politieke bolwerk in Schiedam voornamelijk door mannen bevolkt wordt. Van de dertien partijen zijn er bijvoorbeeld maar drie met een vrouw als lijsttrekker, terwijl het aantal vrouwen in Schiedam echt niet lager is dan het aantal mannen. Een scheve verdeling dus. Om dit beeld te veranderen was er voorafgaand aan de verkiezingen een lobby onder vrouwen om vooral op een vrouw te stemmen. Als de volksvertegenwoordiging de bevolking goed weerspiegelt, geldt dit ook voor de aandacht voor de verschillende onderwerpen die spelen in onze samenleving. Daarnaast fungeren vrouwen in de politiek nog steeds als rolmodel voor andere vrouwen én meisjes. Hoe meer vrouwen er op de lijst staan, hoe aantrekkelijker het voor andere vrouwen wordt zich een volgende keer ook verkiesbaar te stellen.

Natuurlijk kan een man ook dezelfde onderwerpen aanpakken, maar omdat man en vrouw verschillende ervaringen hebben, zal dit meestal niet op dezelfde manier uitpakken. Natuurlijk is het belangrijk dat een vrouw die zich verkiesbaar stelt ook beschikt over de goede kwaliteiten om haar functie te vervullen en het is dan ook belangrijk dat partijen hier aandacht aan besteden bij het opstellen van de lijst met kandidaten. Thema's die door vrouwen belangrijk worden gevonden, worden vaker door vrouwelijke dan door mannelijke leiders geïmplementeerd. Dit heeft volgens het rapport UNWomen positieve gevolgen voor de lange termijn. Kortom, meer vrouwen in de politiek is goed voor iedereen.

Politieke partijen zijn zich ervan bewust dat het noodzakelijk is om vrouwen op de lijst te zetten, omdat steeds meer vrouwen hun stem gaan uitbrengen op een vrouw. Helaas is het zo dat er geen regel bestaat die voorschrijft dat een vrouw die met voorkeurstemmen gekozen wordt, ook daadwerkelijk de raad moet ingaan. Er zijn dus jammergenoeg ook in Schiedam vrouwen die hun zetel afstaan aan een kandidaat die hoger op de lijst staat. Is hier dan eigenlijk geen sprake van kiezersbedrog? Voor mij voelt dat zeker zo. Ik breng mijn stem bewust op een persoon uit van wie ik denk dat ze capabel is voor de politieke functie en mijn belangen als vrouw kan vertegenwoordigen. Dit doe ik niet met het idee dat deze mevrouw, zodra ze gekozen is, haar plek afstaat aan iemand anders op de lijst. Als ik die andere persoon zou willen kiezen, dan had ik mijn stem wel op die persoon uitgebracht. En als een vrouw haar plek dan ook nog afstaat aan een man, dan begrijp ik daar werkelijk niets meer van. Sta je op de kandidatenlijst en word je gekozen, ga er dan ook voor of had jezelf niet op die kandidatenlijst gezet. Gelukkig neemt de door mij gekozen kandidaat wel haar verantwoordelijkheid.

Louise Melchers

 

2 commentaar(en) op artikel "Animeermeisjes in de politiek"

Okee, mee eens !

Door: aart lukaart Op:

Het moet niet uitmaken of een man of vrouw in de gemeenteraad komt. Iemand die met voorkeurstemmen wordt gekozen komt in de raad. Anders is hier inderdaad sprake van kiezersbedrog. Dit zijn weer van die politieke spelletjes. De gedachte komt dan ook op, heeft stemmen dan nog wel zin. Helemaal eens met dit artikel.

Door: R.Schaeffer Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: