De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Lichtkunstenaar hangt honderden draden in de boom

Bart verbindt met licht & kleur

Bart verbindt met licht & kleur

SCHIEDAM - De lichtkunstenaars zijn inmiddels hard aan het werk in het Julianapark om hun installaties op tijd voor de opening op 14 december 2017 af te krijgen. De entree van het park wordt versperd door een enorme plas en het is flink koud. Ik spreek met Bart Ensing.

door Louise Melchers

Als ik kunstenaar Bart Ensing uit Culemborg spreek, lijkt het net alsof zijn lippen blauw van de kou zijn. Hij hangt een enorme hoeveelheid witte draden aan een naaldloze naaldboom. Aanvankelijk vond hij het moeilijk om een goede boom uit te kiezen, hij was naar alle bomen gaan kijken en had deze boom eigenlijk overgeslagen. Nu is hij uitermate tevreden met zijn plek en met de prachtige vorm van de boom.

Onderaan de draden hangen tentharingen. De draden hangen nu nog mooi los in de wind te bungelen, wat een heel mooi effect geeft, maar Bart vertelt dat hij ze toch met de haringen in de grond gaat zetten omdat zijn thema deze keer verbinding is en ze dus van de takken van de boom verbonden worden met de grond. Hij is wel blij dat het niet meer vriest, want dan zou het waarschijnlijk een stuk lastiger zijn geweest om de haringen de grond in te krijgen.

De draden hangen vrij dicht bij elkaar en het is niet de bedoeling dat bezoekers straks door de draden heen lopen en daarmee de installatie eigenlijk kapot maken. Wel mag je in het kunstwerk staan zonder de draden aan te raken.

Hij gebruikt de kleur paars om de draden mee te beschijnen. Hij heeft voor deze kleur gekozen omdat het de complementaire kleur is van geel en omdat je vanuit de koepel straks door de paarse draden de gele vaas die in de vijver staat zult kunnen zien. Deze vaas wordt ook verlicht. Of de kleur paars nu blauwpaars of toch wat roder paars gaat worden, weet hij nog niet. Vanavond als het donker is, gaat hij het licht testen. Soms werkt zijn idee niet goed, zo heeft hij bijvoorbeeld eens met blauwe draden gewerkt, waardoor het licht dat hij gebruikte heel anders werd dan bedoeld. Hij vindt dat zelf helemaal niet erg, want dat zorgt ervoor dat je dan weer creatieve oplossingen moet bedenken.

Momenteel is hij wel vaker bezig met draden. Zo heeft hij pas in Den Haag waterzakjes onder de draden gehangen. Dat gaf ook een prachtige schittering. Eerder heeft hij ook al eens met zandzakjes onder de draden gewerkt.

Hij denkt in elk geval wel twee dagen nodig te hebben om zijn werk helemaal goed te installeren.  Bart:  'Ik kan slechts met 6 draden tegelijk de ladder op. Deze houd ik dan in mijn mond, zodat ik ze een voor een aan de boom kan vastmaken.' Gelukkig, geen lippen blauw van de kou, maar van de modder die aan de draden zit. Ik ben benieuwd naar het resultaat.

1 commentaar(en) op artikel "Bart verbindt met licht & kleur"

Wie heeft er nog tentharingen liggen........?

Door: R.Schaeffer Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: