De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Cricketbal in pan met soep

Cricketbal in pan met soep

Er gaan verhalen dat er aan de Damlaan ooit een cricketbal tijdens een wedstrijd van Hermes-DVS een huis werd ingeslagen en daar in een pan met soep verdween. Is dit een verhaal dat we met een flink korreltje zout moeten nemen? “Ik ben er onlangs achter gekomen dat het echt gebeurd is. Het gebeurde bij mijn opa en oma”, zegt Roel Oosterhoff, bestuurslid bij Hermes-DVS.

Deze foto van een voetbalwedstrijd op het veld van Hermes-DVS aan de Damlaan komt uit het familiealbum van de familie Van Haasteren. Sinds 1884 speelde de club Hermes cricket aan de Damlaan. Vanaf 1891 wordt er door DVS gevoetbald. In 1919 gaan beide clubs samen tot Hermes-DVS. In 1960 verhuisden de lichtblauwen naar Harga. Enkele jaren voor de verhuizing moet het gebeurd zijn, de cricketbal die in een huis verdween...

Jan van Haasteren was aan moederszijde de opa van Roel Oosterhoff. Opa en oma Van Haasteren woonden aan de Damlaan in een huis met een souterrain en een eerste verdieping waarop de tachtigers woonden. Ook de tweede verdieping van het huis was van hen, maar die verdieping stond leeg. Daar hadden verschillende van hun kinderen gewoond. Op de eerste verdieping hadden ze dit uitzicht op het hoofdveld van Hermes-DVS. Dat was fijn voetbal kijken en in de zomermaanden was het genieten van het cricket op dit veld. Onlangs had Roel een familiereünie met zijn familie Van Haasteren en daarop kwam het ter sprake: de cricketbal in de pan met soep.

“Nadat mijn oma Sjaan de pan met tomatensoep op de eettafel had gezet, die voor het raam stond, want dan kon je zo fijn naar buiten kijken, ging ze nog even naar de keuken. Ze had opa, die in het souterrain - dat was zijn hobbyruimte - aan het rommelen was, geroepen dat hij aan tafel kon gaan. Dat deed hij voordat oma uit de keuken terug was. Hij ging zitten en zag dat er een erg grote bal in de soep lag. Die kwam met de bovenkant net boven de ondoorzichtige dikke rode soep uit. Nog had hij niet door dat het een cricketbal was. Oma deed altijd ballen in de soep”, zo vat Roel Oosterhoff samen wat er tijdens de reünie over de in de soep geslagen bal over tafel kwam. Het is waar gebeurd dus. Opa (in het souterrain noch oma (in de keuken) had gehoord of gemerkt dat de ruit (enkelglas was het in die tijd) gesneuveld was door een cricketbal; daar kwam het echtpaar pas achter toen men de bal in de soep had ontdekt en op onderzoek uitging. Het kwam overigens wel vaker voor dat een cricketbal een huis raakte op de Damlaan, maar andere verhalen dat de bal in de dis terechtkwam, zijn er niet bekend (zijn die er wel, of andere verhalen van deze aard, we horen ze graag). 

Hermes-DVS staat na bijna zestig jaar weer voor een verhuizing, ditmaal binnen sportpark Harga. Het cricketveld ligt reeds op de nieuwe plek, in week 9 zullen ook de nieuwe voetbalvelden en accommodatie in gebruik worden genomen. Wat weer doet denken aan hoe het aan de Damlaan ooit was: woonhuizen omringen de velden. Een voetbal (van HBSS of SVV) die in de tuin van een van die nieuwe huizen belandt, dat moet nog wel mogelijk zijn. Maar een cricketbal die vanaf de nieuwe cricketvelden van Hermes-DVS de huizen bereikt, nee dat gaat letterlijk te ver.

Jan SchrijverFoto onder: Roel Oosterhoff (foto door Louise Melchers)

1 commentaar(en) op artikel "Cricketbal in pan met soep"

Ik was aan wezig die wedstrijd het gebeurde eind 40 jaren de bats man was cor tettelaar en in die jaren gingen er meer ballen door de ruiten op de damlaan(ook een bekende naam die tijd was duimel de schilder had ook nog al last van beschadigde ruiten

Door: aad karis Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: