De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Veel brood is niet gezond

Eendjes voeren; liever niet

Eendjes voeren; liever niet
Eendjes voeren is van alle tijden. Als kind vond ik dit geweldig. Mijn oma ging met mij naar het Julianapark en voor ik het wist was ik omringd door een hele grote groep eenden, die allemaal het brood uit mijn handjes wilden rukken. Ik vond het leuk, maar ook heel spannend tegelijk. Vanuit je kinderwagen zijn die eendensnavels best dichtbij. Met mijn eigen kinderen ging ik ook graag eendjes voeren en waarschijnlijk gaan zij deze traditie later ook met hun kinderen voortzetten.


door Louise Melchers

De eenden die wij het meeste in parken en vijvers zien, zijn zogenaamde wilde eenden. De laatste jaren is het aantal wilde eenden in Nederland met 20% afgenomen en de onderzoekers van SOVON Vogelonderzoek weten nog niet wat daar de reden van is.

We moeten dus zuinig zijn op onze wilde (park)eend. Maar is dat brood voeren nu wel zo goed voor die eendjes? Vogelbescherming Nederland zegt er het volgende over:

Voer zo min mogelijk brood. Geef liever doperwten, mais of ander graan en ook daarvan niet te veel. Er moet niets blijven liggen. Het is niet nodig. Eenden eten 's winters vooral gras en waterplanten. Dat voer kunnen ze prima vinden. Wel is het handig om als het gesneeuwd heeft een stukje gras voor de eenden vrij te maken.

Veel brood is niet gezond voor eenden. Het is eenzijdig voedsel. Ze missen voedingsstoffen en er zit zout in. Brood dat overblijft kan bovendien voor overlast van ratten, muizen, meeuwen of kauwen zorgen en het water vervuilen. Ook zorgt veelvuldig voeren ervoor dat er te veel eenden in een klein gebiedje zijn. Dit kan tot agressieve paringen leiden. Vogelbescherming Nederland zou zelfs graag zien dat gemeenten een informatiebord plaatsen met informatie over goed voeren.

Voeren moet dus zowel voor ons als voor de eenden leuk blijven en met beleid gebeuren. Geef de eenden niet te veel brood en denk ook eens aan ander voer, maar voer ze met mate. Als ze niet alles gelijk opeten, hebben ze geen honger en kun je beter een ander keertje terugkomen. De gezondheid van de eend staat voorop, zodat ook onze kinderen later nog met hun kleinkinderen eendjes kunnen gaan voeren.

Bron gegevens: Vogelbescherming Nederland

Foto: uit privéarchief, najaar 1959, omgeving Spieringshoekflat

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: