De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Help Schiedam af van bedenkelijk record

Ga stemmen vandaag. Ook jij doet ertoe!

Ga stemmen vandaag. Ook jij doet ertoe!

SCHIEDAM - Al naar het stembureau geweest om te stemmen voor de gemeenteraad? Dat kun je op heel veel plekken doen in de stad. Als je het maar doet, want we willen in onze stad uiteraard af van het bedenkelijke record van de laatste gemeenteraadsverkiezingen: de stad met de laagste opkomst.

Met een stembiljet op zak (vergeet je paspoort of ID niet) kun je in elk stemlokaal je stem uitbrengen. Een nieuwe erg leuke locatie is het Stedelijk Museum Schiedam. Als je daar vandaag gaat stemmen, mag je gratis alle exposities bezoeken vandaag. 

En belangrijke reden om te gaan stemmen: kritiek hebben op wat de gemeente doet of laat mag, kritiek hebben op het college van B&W en de gemeenteraad mag eveneens, maar als je vandaag niet gaat stemmen, verlies je eigenlijk alle recht van spreken. Dus, de komende jaren alles wat de gemeente doet kritisch volgen is okay, op voorwaarde dat je vandaag je stem uitbrengt. Dat is als burger het minste wat we kunnen doen. Stemmen, dat is niet alleen een recht dat je hebt, maar ook een morele plicht. En er is keus genoeg: 

1. Democraten 66 (D66)
2. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
3. SP (Socialistische Partij)
4. VVD
5. Algemeen Ouderen Verbond
6. CDA
7. GROENLINKS
8. PS Progressief Schiedam
9. ChristenUnie-SGP
10. Lokaal Onafhankelijk Schiedam (L.O.S.)
11. DENK
12. Sociaal Liberaal Verbond (S.L.V.)
13. OuderenPartij Schiedam

De burgemeester klaagde er tijdens de nieuwjaarsreceptie in zijn speech over dat er zoveel fracties in de gemeenteraad zijn. Ook daarin is Schiedam recordstad. Versnippering maakt het voor het college van B&W en de andere ambtenaren moeilijker om te besturen. Maar let wel, als dit de keuze van de inwoners is, doe het daar dan mee, al is het moeilijker. Ik vind het een groot goed dat we veel keuze hebben en met name ook een vrije keuze. 

De stemwijzer kan je wat op weg helpen om snel wat punten te vergelijken: https://schiedam.stemwijzer.nl Neem wel in ogenschouw dat dit maar een advies oplevert gebaseerd op een selectie van een aantal punten. Je kunt na het beantwoorden van vragen, partijen aan en uit vinken om al dan niet mee te nemen in het stemadvies.

Mijn stemadvies: Schiedam heeft een historie van bij verkiezingen doorslaan in extremen, zoals de laatste verkiezingen die de laagste opkomst hadden van ons land. Zo is het vaker voorgekomen dat we landelijk nieuws werden, bijvoorbeeld doordat in onze stad een extreem rechtse partij erg hoog gescoord had. De extremen kunnen nogal verschillend zijn hier. Zo had in een andere verkiezing juist een extreem linkse partij zeer hoog gescoord.

Wil jij je (blijven) herkennen in je stad, ga dan dus in ieder geval stemmen. Denk je: ach die ene stem van mij, was maakt het uit? Dat kan een soort dilemma zijn. Draai het dan om: hoe meer mensen er zo zouden denken, hoe meer het dus uitmaakt. Ja, elke stem telt! Jouw stem telt. En als je vandaag niet gaat, kun je er zomaar vier jaar lang spijt van hebben.

Ach, het zal je ongetwijfeld duidelijk geworden zijn. Ik vind het belangrijk om te gaan stemmen. En ik vind het, als ik zo vrij mag zijn, belangrijk dat we allemaal gaan stemmen. 

P.s. De stemlokalen zijn open tot 21.00 uur.

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: