De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Afdeling communicatie gemeente Schiedam blundert

Gegevens sollicitanten op straat

Gegevens sollicitanten op straat

SCHIEDAM -  De gemeente Schiedam maakt ontzettende blunder: de afdeling communicatie wijst 52 sollicitanten voor een functie op de afdeling communicatie met een groepsmailtje af. De 52 sollicitanten weten nu van elkaar wie er gesolliciteerd hebben. 'Gedeelde smart, is halve smart', zouden ze dat gedacht hebben op de afdeling communicatie?

Vanaf mei dit jaar geldt de AVG, Algemene verordening gegevensbescherming. Bedrijven en instellingen zijn druk in de weer om te zorgen dat ze vanaf 18 mei aanstaande helemaal klaar zijn om deze verordening, die voortvloeit uit de EU-regelgeving, toe te passen. Dat wil niet zeggen dat onder de huidige wet- en regelgeving je als organisatie maar wat aan mag knoeien, integendeel. De Autoriteit Persoonsgegevens is al kien op het slordig rond laten slingeren van iemands persoonlijke gegevens. Er kunnen al boetes uitgekeerd worden. Onder de AVG wordt het allemaal een tandje strenger en de boetes hoger. Helemaal niet zo gek, want er zijn organisaties die maken er echt een potje van. Neem nu de gemeente Schiedam. Stel je krijgt op een leuke functie bij de afdeling communicatie meer dan vijftig reacties. Wat doe je dan. Je haalt de kandidaten waarvan je denkt dat die het beste passen eruit en stuurt degenen die teleurgesteld moeten worden -  je kunt uiteraard niet iedereen blij maken - een persoonlijk berichtje, dat de keus niet op hen is gevallen, omdat bla bla bla enzovoort. Dat zal aan een afdeling communicatie wel toevertrouwd zijn, toch? Nou niet dus.

Wat doen twee functionarissen van de afdeling communicatie Schiedam – wij noemen geen namen want om het tweetal publiekelijk aan de schandpaal te nagelen, is niet nodig, dat wordt intern bij de gemeente vast wel opgelost – die sturen een geheel onpersoonlijk mailtje. Niet eens het fatsoen om elke sollicitant een aan hem of haar persoonlijk berichtje te sturen. Op deze onpersoonlijke manier gebeurt het:

“Beste sollicitant webredacteur,

Helaas moeten we je melden dat je niet door de selectie bent gekomen voor de functie van webredacteur bij gemeente Schiedam. We hebben een overweldigend aantal brieven en cv’s ontvangen, waardoor we streng hebben moeten selecteren. Uiteindelijk hebben we een aantal kandidaten gevonden, waarvan we hopen dat er eentje tussen zit die onze nieuwe collega wordt. Binnenkort vinden hier de gesprekken voor plaats.

We willen je bedanken voor je interesse en wensen je veel succes bij de verdere zoektocht naar een nieuwe baan.”

Bovenstaand onpersoonlijk afmelden is ‘not done’, vind ik. Maar dan komt het, dat wordt zodanig gedaan dat voor iedereen zichtbaar is welke 52 sollicitanten er afgewezen zijn. Dat is van de zotte, om je rot te schamen afdeling communicatie. Denken jullie dat de 52 dit van elkaar willen weten? Denken jullie dat dit niet gevoelig kan liggen, als dit bij de huidige werkgever bekend wordt. De wereld van de journalisten en pr/communicatiemensen in de regio is een klein wereldje dames. Jullie hebben hun gegevens op straat gegooid, nota bene met een vervelend randje eraan van een afwijzing. Foei, foei, en een reden voor jullie om een nieuwe baan te zoeken? En voor de gemeente Schiedam die klaarblijkelijk de zaken in dezen niet goed op orde heeft: misschien kan de Autoriteit Persoonsgegevens hier eens naar kijken.

Oh ja, en dan nadat jullie dit mailtje verstuurd hebben, een excuusmailtje erachter aan, alweer net zo onpersoonlijk: “Beste sollicitant webredacteur, Excuses! Onderstaande mail had in de BC verzonden moeten worden.”

Nee dames, ook deze mail had persoonlijk verzonden moeten worden.


Een sollicitant doet zijn uiterste best. Een afwijzing is nooit leuk, maar begrijpelijk. Maar wil je dan voortaan de moeite getroosten om een persoonlijk berichtje te sturen. Ja, wel 52 persoonlijke berichtjes. Dat is je werk! En als je dan een ontzettende blunder maakt, ook nog eens 52 persoonlijke excuses. Al kun je dit niet meer terugdraaien. Het ligt op straat, uiteraard zal niemand van mij horen, wie die 52 sollicitanten zijn, maar ik ken er heel wat persoonlijk.

3 commentaar(en) op artikel "Gegevens sollicitanten op straat"

Ik ken de afdeling communicatie van de gemeente Schiedam al vele vele jaren als klungelig. Iets waar een goed opgeleid journalist niks mee te maken zal willen hebben en als ze wel goed zijn opgeleid worden ze hier niet herkend. De jonge generatie stapt hier in en maakt dan dit mee! Schrecklich!

Door: Bram Uil Op:

Armoedig weer.

Door: Danny Op:

Het afluisteren van het telefoon- en internetverkeer door de overheid wordt straks ook gemeen goed. De heren van de communicatie hebben al vast een voorschot hier op genomen , door het met de privacy niet zo nauw te nemen. Misschien opnieuw inwerken op de postkamer..........?

Door: Robert Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: