De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Het is van de ratten bezeken

Het is van de ratten bezeken

SCHIEDAM - Help, er zijn ratten gesignaleerd in verschillende delen van Schiedam. Je leerde het op school. Ratten zijn gevaarlijk. Ratten en andere knaagdieren veroorzaken ziektes en beschadigen gebouwen.

Enkele raadsleden stelden vragen aan het college over de ratten die anno 2018 in onze stad blijken te leven. Op de Facebook-pagina van de Schiedammer Online kon je reageren. Dat dit probleem onder de bevolking leeft, bleek al snel. Binnen mum van tijd kwamen er veel reacties van lezers die deze beesten op allerlei plekken in Schiedam tegen zijn gekomen. Gemeente, doe er iets aan! is de tendens van de reacties.

Eén lezeres roept op eens naar het eigen gedrag te kijken. En dat is nu juist waar het allemaal begint: ratten moeten eten en wonen. Voor hun voedsel en huisvesting zorgen wij met zijn allen maar al te goed. Nog steeds zijn er mensen die hun overtollige brood aan de eendjes voeren, die een overvloedige hoeveelheid vogelvoer in de tuin strooien. Ook fruit dat uit de bomen valt, laten we lekker liggen. Snoeiafval en houtopslag zijn prima verblijf- en voedselplaatsen voor de ongewenste ratten, net als niet goed afgesloten konijnen- en kippenhokken. Laat je je vuilniszak een nachtje buiten staan, dan zitten er de volgende dag gaten in. Tien tegen één dat een rat er een heerlijk maaltje uit genuttigd heeft. Dankzij deze ‘goede verzorging’, is het voor de rat natuurlijk heel eenvoudig zich te vermenigvuldigen en dat is toch van de ratten bezeken.

Natuurlijk kunnen we het probleem niet meer zelf oplossen als de hoeveelheid ratten te groot wordt, want dan hebben we de Irado nodig. Maar het blijft een terugkerend probleem als we ons eigen gedrag niet aanpassen. Een rattenpopulatie groeit als er voedsel aanwezig is: veel voedsel, veel ratten; weinig voedsel, minder ratten.

Ratten maken hun holen in de buurt van voedselbronnen en water. Je vindt ze op de meest ondenkbare plaatsen, want ratten kunnen door beton en metaal heen knagen. De uitwerpselen van ratten kunnen ziekteverwekkende kiemen en virussen, zoals salmonella, bevatten en ook het opruimen ervan is niet zonder gevaar. Gelukkig is al een tijdje geleden achterhaald dat de pest door ratten veroorzaakt werd. Ook daar bleek dat de mens door slechte hygiëne zelf verantwoordelijk was voor het overbrengen van de ziekte.

Weet je het nog van vroeger, de zo populaire rattenvanger van Hamelen? Laten we eens kijken of de gemeente de rattenvanger van Schiedam snel kan inschakelen, want dat is beslist noodzakelijk. Laten we ook de hand in eigen boezem steken en er zelf voor zorgen dat we de ratten niet gaan voeren.
 

Louise Melchers

 

 

Bron afbeelding wikipedia, c.q. https://web.archive.org/web/20050309005424/http://www.nps.gov/cuva/kidstuff/alphabet/n.htm

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: