De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

De Schiedamse stoepen zijn een ramp

Hobbelen en struikelen

Hobbelen en struikelen

SCHIEDAM - De laatste tijd loop ik als mantelzorger regelmatig met wat oudere mensen door Schiedam. Soms zitten ze in een rolstoel en soms lopen ze achter een rollator of met een stok. En ik moet zeggen, het valt niet mee voor ze. Het is een hele toer om heelhuids weer thuis te komen, zonder te struikelen of zonder helemaal door elkaar geschud te zijn. Reden: de zeer bedroevende staat van de Schiedamse stoepen.

Stoep op, stoep af
Als ik achter de rolstoel naar het centrum van Schiedam loop, moet ik mij eerst terdege afvragen welke route ik het beste kan nemen om zo veel mogelijk obstakels te vermijden. Waar kan ik goed oversteken zonder dat de rolstoel stoep op, stoep af getild moet worden? Voor de rolstoelzitter is het  geen pretje om telkens zo'n hoge stoep af of op te moeten. De rolstoel komt dan behoorlijk schuin te staan en dat is eng als je erin zit en je jezelf niet zo goed kunt redden. Voor de rolstoelduwer is het ook geen pretje, want zo'n rolstoel weegt niet niks. Waar is de stoep breed genoeg? Kan ik nog tussen dat paaltje en de muur door met de rolstoel? Waar zitten er geen gaten in het wegdek, zodat we een omweg moeten nemen? 

Door elkaar geschud
Als ik over de Broersvest loop, bedenk ik mij telkens dat ik heel graag zou willen dat diegene die deze stoep bedacht heeft elke dag minstens twee keer in een rolstoel over deze stoep gereden moet worden. Misschien dat het dan doordringt hoe verschrikkelijk je door elkaar geschud wordt. Jaloers kijk ik naar het ernaast gelegen fietspad... dat is tenminste lekker glad en rijdt heerlijk, maar ja, er wordt (gelukkig) druk gebruik van gemaakt. Dan maar weer een omweg nemen die wat minder hobbelig is. Het is een hele toer om de weg zo aangenaam mogelijk te maken.

Struikelstenen
Met de rollator is het ook uitkijken geblazen. In plaats van mooie tegelpaden of gladde fietspaden, dreigen voor de mensen met een rollator de zogenaamde struikelstenen. Stenen die net wat boven de andere stenen uitkomen en waar je zo heerlijk over kunt vallen als je niet heel erg goed uitkijkt. Ook hier zijn hoge stoepen erg vervelend, want je moet dan je rollator optillen en daar heb je hem tenslotte niet voor genomen.

Tijd om aan te pakken
Sinds ik van dichtbij meemaak hoe het is om als rolstoelganger of bejaarde met rollator door de stad te lopen, ben ik overal meer op de trottoirs gaan letten en het mag gezegd worden: 'Gemeente Schiedam, wanneer gaan we daar weer eens iets aan doen?'

Louise Melchers 

3 commentaar(en) op artikel "Hobbelen en struikelen"

Dat is pas een jaar of 20 zo, Louise. Inderdaad, als je het ervaart......is het pas echt erg! Ruggen van 90 -jarigen vinden dat vreselijk. Tsja, en dan kun je vanuit de verzorgingshuizen propageren, dat de mensen veel meer naar buiten moeten, maar op deze manier!! Kan het ziekenhuis niet eens een lijst bijhouden hoeveel Broersvestjes er binnengebracht worden? Dat schijnt schrikbarend hoog te zijn! Weg met die rotstenen!

Door: Ria van Kleeff Op:

Niet alleen in Schiedam zijn de trottoirs slecht zodat menigeen op zijn of haar plaat gaat. Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland lijden daar ook onder. Er is, zegt men, geen geld voor, maar dat geldt blijkbaar niet voor andere, meer nutteloze zaken.

Mvg, Dirk Tempelaar HvH

Door: Dirk Tempelaar Op:

Ben zelf op die rotstenen van Broersvest ook al paar keer onderuit gegaan. Zelfs toen ik 40 was!! In het ziekenhuis hebben ze het over "een Broersvestje" als er weer iemand per ambulance wordt binnen gebracht. Heb 40 paar schoenen (naaldhakken), die ik al 20 jaar niet meer draag vanwege Broersvest!! Help zeer regelmatig mensen in rolstoel of met rollator met oversteken!!! Het is ongelooflijk, dat er nog steeds niets is veranderd. Sterker nog; er worden nog meer van die rotstenen gelegd om de hoek bij de Rotterdamsedijk. Leg die stenen waar de auto's rijden en geef ons het gladde, vlakke asfalt!!!!

Door: Irene Sanders Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: