De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Een installatie van kunstenaar Mark Swysen

Nadenkende plastic beesten?

Nadenkende plastic beesten?

SCHIEDAM - In het park zie ik in een man in een knalgeel oliepak op een ladder staan. Hij  is bezig lege flesjes op te hangen aan metalen draden. Het is erg koud en de dopjes op de draden moeten toch echt met de blote hand vastgedraaid worden.

door Louise Melchers

Kunstenaar Mark Swysen is hier aan het werk. Hij vond het nog even spannend worden. 'Ik kom uit Antwerpen en als het sneeuwt in België, ligt heel België plat.' Gelukkig voor ons is de sneeuw verdwenen en kon hij aan de slag om zijn kunstwerk voor de lichtshow van Winterlicht 2017 in elkaar te zetten, want hij heeft hier toch echt twee dagen voor nodig.

Hij gaat zo'n 50 flesjes per vierkante meter ophangen en hij denkt dat het in totaal zo'n 200 à 250 flesjes zijn. Het zijn allemaal lege waterflesjes en hij heeft ze allemaal zelf leeggedronken.

Mark vraagt zich af wat er gaat gebeuren als al het water weg is of als de hele wereld verzwolgen is en we niets meer hebben dan al die plastic rommel die we achterlaten. Ontstaat er dan misschien nieuw leven met misschien wel plastic beesten? Zijn installatie verbeeldt een heel tranendal van lege petflessen, die op de een of andere manier toch weer zelf beginnen met nadenken. Er ontstaat als het ware een nieuw brein.

Hij gaat waterig blauw licht gebruiken om zijn installatie te verlichten. Op de facebookpagina van Winterlicht staat al een foto van het werk uit zijn atelier. Op deze foto kun je een beetje een indruk krijgen van wat we in het Julianapark kunnen gaan verwachten.

Met dat brein is hij al vaker beziggeweest. Zo heeft hij twee jaar geleden lichtgolven in een brein laten zien. Deze foto is terug te vinden bij ons artikel 'Winterlicht verwarmt'.

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: