De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Derde G1000 in april

Zieltjes winnen voor burgermop

Zieltjes winnen voor burgermop

SCHIEDAM - 21 april 2018 wordt in Schiedam voor de derde keer de G1000 burgertop gehouden. Het thema Groen & Duurzaamheid zal een belangrijke rol krijgen. Aanstaande woensdag 29 november houdt de organisatie een voorbereidingsbijeenkomst in de Erker. Daarvoor is bomendeskundige Huib Sneep als gastspreker uitgenodigd, gezien het thema Groen & Duurzaamheid. De avond begint om 19.30 uur.

door Jan Schrijver

De G1000 is een bijeenkomst waarvoor inwoners van een stad worden uitgenodigd om met elkaar om de tafel te gaan en - onder meer gebruikmakend van presentatiesoftware en stemapps - te bepalen 'wat er zou moeten gebeuren' in een stad en om te trachten burgers vervolgens te mobiliseren om als vrijwilligers eraan bij te dragen 'dat er gaat gebeuren, wat er zou moeten gebeuren'.  Goede bedoelingen, dat zeker, maar helaas komt er - zo is het gevoel van velen die bijeenkomst(en) bezocht hebben - weinig concreets uit.

G1000 suggereert dat er 1000 burgers rond de tafel gaan; dat aantal is verre van gehaald. De G1000 organisatie benadrukt dat burgers ingeloot worden en dat de uitnodiging die zij ontvangen een grote mate van exclusiviteit heeft. Let wel, er worden zo'n 10.000 burgers van boven de 18 jaar uitgenodigd, in de hoop dat er toch enkele honderden zich zullen aanmelden en dan op de dag zelf ook zullen verschijnen. Iedere ingelote burger krijgt bij het ontvangen van zijn 'lot' ook de melding, dat hij of zij de uitnodiging ook mag doorgeven aan een buurman/vrouw of in Schiedam wonende kennis. Hoezo dus exclusiviteit? Bovendien wordt gemeld, dat iedereen die zichzelf als 'vrijdenker' ziet, zich ook als hij of zij niet tot de uitverkoren ingelote Schiedammers hoort, zich mag aanmelden. Wat is in godsnaam een vrijdenker? Zijn we dat niet allemaal?  

De G1000 schrijft op de site: "Er is plaats voor inwoners, ondernemers, politici, ambtenaren en vrijdenkers". Als je dit letterlijk neemt, dan zouden inwoners, ondernemers, politici en ambtenaren dus géén vrijdenkers zijn... Het is maar dat je het weet. Men heeft overigens wel een gewenste verdeling in gedachte: 700 inwoners, 100 ondernemers, 50 ambtenaren, 50 politici en 100 vrijdenkers. Op de eerste jaargang waren er ongeveer 400 deelnemers, op de G1000 2017 slechts 300. 

De G1000 is in België ontstaan, werd vervolgens in ons land voor het eerst gehouden in Amersfoort. Degenen die het in Amersfoort organiseerden, rollen het vervolgens in verschillende gemeenten in ons land uit. In Schiedam werd de G1000 voor het eerst in het voorjaar van 2016 gehouden in de Margriethal. Tijdens die eerste bijeenkomst faalde de techniek verschillende malen en werd de stemming zodanig gemanipuleerd dat 'doorrijden van de tram naar Schiedam Noord' bovenaan de prioriteitenlijst dreigde te komen. De organisatie greep toen buiten het systeem om in om te voorkomen dat 'de tram' de belangrijkste topic was. 

Voorjaar 2017 werd de G1000 voor de tweede keer gehouden in onze stad, ditmaal in de Grote Kerk. Schiedam was in ons land de eerste gemeente waarin de G1000 voor de tweede maal werd gehouden. Het enthousiasme van de gemeente Schiedam was minder groot dan de eerste keer, voor zover dat af te meten is aan het subsidiebedrag dat voor de tweede jaargang fors lager was vastgesteld. Ook het aantal deelnemers was lager dan in de eerste editie. Er was wat spanning binnen het bestuur over de financiën.

G1000, de G van goed bedoeld, maar of we er in de stad echt iets aan hebben? Het is in ieder geval een leuk 'speeltje' van de organisatoren en een leuk daguitje voor degenen die er genoegen in scheppen om op een dag een aantal (veelal rommelige) gesprekken te voeren, onder het genot van een broodje ham of broodje jonge kaas (na de lunch was het vorig jaar overigens een stuk rustiger in de kerk dan ervoor). Burgertop is een mooie term, maar dekt de lading niet. Met een term als 'vrijdenker' en dat zo te duiden als deze organisatie doet, haal je de rest van de gewaardeerde burgers naar beneden. Als je 1000 deelnemers ambieert, de eerste keer er 400 binnenhaalt, de tweede keer 300, pak je dan de signalen goed op om stug door te gaan met een derde editie? De komende Burgertop moet geen burgermop worden, met 200 vrijdenkertjes.

Foto's: eerste foto onder Bernard Bode, secretaris, en tweede foto onder Ron van den Ende, initiatiefnemer

4 commentaar(en) op artikel "Zieltjes winnen voor burgermop"

Een mooi stuk

je hebt het geheel goed

G1000 is een fars zonde van het gemeenschapsgeld

Alleen maar evenementje organiseren

dit debacle moet stoppen

groet sjaak

Door: sjaak kusters Op:

Ook ik ben de laatste keer geweest. Een nutteloos gebeuren.. In plaats van de vergadercultuur hoog te houden kan B&W zijn geld veel beter besteden aan de belofte,voor wat het waard is, het herplaatsen van duizenden bomen bij de A4. En niet straks misschien op een slinkse manier toch weer bomen kappen aan de West Frankelandsedijk... De burger kan zich hier in maart over uitspreken..

Door: Robert Schaeffer Op:

Het is weer het al oude liedje. Jullie mogen er over praten, wij nemen het zg.mee, maar bepalen toch wat er mee gaan gebeuren. Het is allemaal voor de bühne, gelijk de landelijke politiek met als voorbeeld, het referendum.

Jan, een juiste weergave van het G1000 gebeuren.

Door: Robert Schaeffer Op:

Jan, wat ben je toch slecht op de hoogte en vooringenomen.

Hoewel ik afscheid heb genomen als secretaris van G1000, iets dat inmiddels al 2 maanden bekend is, plak je toch mijn oude fotootje. Jammer dat je niet op de hoogte bent van waar die 1000 voor staat. Jammer dat je niet weet dat het belang van G1000 groter is dan de burgertop. Jammer dat je G1000 afdoet. Mensen die zich er echt in verdiepen weten wel beter.

Door: Bernard Boode Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: