De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Tentoonstelling over voetbalclub maakt verhalen los

De Roode Zon gaat nooit onder

De Roode Zon gaat nooit onder

VOETBAL - Bij de Historische Vereniging Schiedam is nog de gehele maand november de tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de niet meer bestaande Schiedamse voetbalclub DRZ. "Daarna gaat deze prachtige collectie van een mooi sportief verleden het Gemeente Archief van Schiedam in", zegt Cok Boes, een van de organisatoren van de tentoonstelling. "Dus komt dit allemaal zien, nu het hier op de Hoogstraat voor een ieder overzichtelijk is tentoongesteld."

door Jan Schrijver

DRZ is een afkorting van De Roode Zon. De club droeg de naam niet zomaar; de vereniging komt voort uit de Arbeiders Jeugd Centrale, een onderdeel van de toenmalige politieke partij SDAP. De Roode Zon werd op 15 juni 1930 opgericht door Wout van Os, Jan en Karel Scheffers en Gijs Speijer. DRZ was jarenlang niet alleen een voetbal- maar ook een honkbalclub. Bovendien was er een trimclub. "Daardoor stapte ik over van Martinit naar DRZ, omdat mijn vriendin Annie van Loon er in een trimclub zat", zegt bezoeker van de tentoonstelling Nico de Wolff, die jarenlang bestuursfuncties vervulde bij DRZ (als tweede penningmeester en als wedstrijdsecretaris). "De dames van de trimclub begonnen ook met voetballen. Ik heb dus eind jaren zestig gevoetbald, maar dat was toen nog niet formeel", zegt Annie de Wolff-van Loon. Nel (Toet) Krabbendam was de grote aanjager van het damesvoetbal bij DRZ en het was in augustus 1970 dat het damesvoetbal bij de club officiële vormen kreeg. Het was een primeur in Schiedam. "Natuurlijk was de eerste wedstrijd een komisch gezicht. Door de training en de verschillende oefenpartijen tegen elkaar kwam er wat meer lijn in. Het is nu zelfs al zo, dat de dames zich niet als een mierenhoop rond de bal begeven, maar de basisopstelling, met stopperspilsysteem, handhaven", schreef sportjournalist Hans Coolegem op 11 augustus 1970 in het Rotterdamsch Nieuwsblad.  

Het veld en clubhuis lag jarenlang achter het complex van DHS (waar later fusieclub Kethel Spaland zou spelen). Momenteel verrijst op deze velden aan de noordkant van het Prinses Beatrixpark de nieuwe woonwijk Schiedamse Meesters. DRZ ging in augustus 1995 een fusie aan met GSS (de club die voortkwam uit de scheepswerf Gusto) en ging verder als DRGS. In 2013 trok het bestuur de club terug en kwam er een einde aan de roemruchte club, die nooit hoger kwam dan de vierde klasse maar desalniettemin een belangrijke sociale en sportieve rol vervulde in Schiedam. 

Het zijn niet alleen de verschillende documenten en memorabilia over DRZ die het bezoeken aan de tentoonstelling de moeite waard maken, maar ook de toelichtingen van de organisatoren op het getoonde en de verhalen die er los komen bij de bezoekers. Wat te denken van de 'spelerskaarten', we zien er een in de vitrine liggen van Albert Boes (zie vierde foto onder), broer van Cok Boes. Wie vroeger gevoetbald heeft, weet dat bij weer en wind in de middencirkel voorafgaand aan de wedstrijd de kaarten gecontroleerd moesten worden door de scheidsrechter. De wedstrijdsecretarissen in het niet-digitale tijdperk hadden er handenvol werk aan om de mapjes met de juiste kaarten per elftal elke week weer tijdig bij de aanvoerder te krijgen. 

De tentoonstelling over DRZ is gratis te bezichtigen in het bezoekerscentrum van de Historische Vereniging Schiedam, aan de Hoogstraat 74a.
Openingstijden:
woensdag van 10.30 tot 12.30 uur 
vrijdag van 13 tot 15 uur en 
zaterdag van 12 uur tot 16 uur

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina De Schiedammer een like geeft.  Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers en dus ook over Schiedams sportieve geschiedenis goed volgen. Bij voorbaat onze dank.

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: