De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Spannende activiteit voor kinderen tijdens Open Monumentendagen

In het spoor van ridder Floris

In het spoor van ridder Floris

SCHIEDAM - Op zaterdag 8 september, tijdens Open Monumentendagen in Schiedam, kruipen kinderen in de huid van Middeleeuwse ridders en jonkvrouwen. Centraal staat Floris van Henegouwen, een Schiedamse ridder die zijn geluk elders zocht in Europa. 

In het kader van het jaarthema van Open Monumentendagen in Europa vestigen het organiserend comité en het gemeentearchief de aandacht op Floris van Henegouwen. Deze zoon van vrouwe Aleida, die Schiedam in 1275 stadsrechten gaf, leidde een spannend leven. Hij trouwde een Griekse prinses en werd koning van Achaia. 

Bij de Ruïne Huis te Riviere, het kasteel dat Floris’ moeder stichtte, ontmoeten kinderen zaterdagmiddag 8 september de historische figuur van Melis Stoke. Hij was kroniekschrijver van de graaf van Holland. Melis Stoke (een rol gespeeld door Han van der Horst) verhaalt over de avonturen van deze dolende Schiedamse ridder. De aanwezige kinderen kunnen zich ter plaatse omtoveren tot ridder of jonkvrouw met Middeleeuwse kleding. Dansdocent Maaike Gilden geeft voor hen een speciale workshop Dansen in de Middeleeuwen. 

Met de kinderactiviteit wil het gemeentearchief en het comité Open Monumentendagen kinderen op een laagdrempelige en leuke manier betrekken bij het erfgoed van Schiedam. De kinderactiviteit rondom de Ruïne vindt plaats op zaterdag 8 september om 13.00 en 15.00 uur. De activiteit is gratis. 

Behalve deze speciale activiteit voor kinderen is er voor Open Monumentendagen in Schiedam een uitgebreid programma samengesteld waarbij de vele monumentale panden in de stad centraal staan. Zie hierover ons eerdere artikel

Foto onder: historicus en auteur Han van der Horst kruipt in historisch gewaad in de rol van Melis Stoke

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: