De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Comité zoekt deelnemers Open Monumentendagen

Kethel: Boer Burger Buitenlui

Kethel: Boer Burger Buitenlui

SCHIEDAM - Het comité Open Monumentendagen Schiedam zoekt contact met de bezitters en bewoners van monumentale panden. Dat zijn er heel wat: Schiedam telt niet minder dan 550 rijks-en gemeentemonumenten. Dit jaar zijn de data zaterdag 9 en zondag 10 september. Het jaarthema is Boeren Burgers en Buitenlui. Daarom wordt dit jaar in Schiedam speciale aandacht besteed aan Kethel, waar ook de opening zal plaats vinden. 

Schiedam heeft de grootste historische binnenstad van de hele Rijnmond en in het noorden van de gemeente bevindt zich het liefelijke dorp Kethel. Er is dan ook steevast grote belangstelling voor de open monumentendagen die elk jaar in het tweede weekend van september plaatsvinden.

Opnieuw doet het Comité Open Monumentendagen een beroep op de bezitters en gebruikers van monumentale panden om hun deuren in dat weekend voor het geïnteresseerde publiek open te stellen. Het Comité licht toe: "De ervaring leert dat er vaak mooie gesprekken ontstaan tussen bewoners en bezoekers, die juist vanwege hun liefde voor de geschiedenis naar Schiedam gekomen zijn. En dan gaat het ze niet alleen om de grote monumenten zoals de Korenbeurs of het Stedelijk Museum, maar juist ook om de kleinere panden: die geven immers een indruk van het dagelijks leven in het verleden. Ook zijn zij gevoelig voor de charme van rondgeleid te worden door een trotse bewoner. Moet die zijn hele pand laten zien? Natuurlijk niet. Elk huis heeft ruimtes die privé moeten zijn en blijven. Vaak is een mooie trap alleen of een woonkamer met historische elementen al genoeg om een bezoek de moeite waard te maken. Uiteraard biedt het Comité de helpende hand aan mensen die (gedeelten) van hun monument open willen stellen. Het kan een vrijwilliger sturen om hulp te bieden. Ook stelt het  vlaggen en affiches beschikbaar om de opengestelde panden te markeren. Uiteraard is de vaststelling van de openingstijden een zaak van de bewoners zelf. Alle opengestelde panden krijgen een vermelding in het boekje dat ter gelegenheid van Open Monumentendagen in Schiedam wordt uitgegeven. Soms leveren deelnemers zelf een tekst aan maar het komt vaak genoeg voor dat zij dit aan het comité overlaten. Maak Schiedam weer trots en doe mee aan de Open Monumentendagen."

Meer informatie per mail: monumenten@schiedam.nl of telefonisch 010-2191809.

Foto boven: Kethel had vroeger een eigen station. Het gedeelte van de Kerklaan, Joppelaan tussen de Poldervaart en de spoordijk, gezien in noordoostelijke richting. Op de achtergrond de halte Kethel van de Nederlandse Spoorwegen. Foto uit circa 1920. In het Gemeentearchief Schiedam beeldnummer 15261.

Foto's onder: de bekende monumentale kerken in Kethel.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina De Schiedammer een like geeft.  Of volg ons via Twitter. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers en dus ook over cultuur en geschiedenis in Schiedam goed volgen. Bij voorbaat onze dank.  

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: