De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Open Monumentendag Schiedam op 9 en 10 september

Kijk binnen in monumenten

Kijk binnen in monumenten

SCHIEDAM - In het weekeinde van 9 en 10 september 2017 zijn tientallen monumenten in Schiedam gratis toegankelijk. Centraal dit jaar staat het thema ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen van buitenaf en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden. Het comité Open Monumentendag Schiedam heeft een gevarieerd programma samengesteld, dat van start gaat in Kethel.


In de historische ambiance van de Dorpskerk, Noordeinde 10, in Kethel opent wethouder Marcel Houtkamp zaterdag 9 september om 11.00 uur de Open Monumentendagen. Aansluitend houdt architect Rikkert Wijk een korte lezing over de geschiedenis van Kethel. Alle belangstellenden zijn van harte welkom bij de opening in de Dorpskerk. 

In Kethel zijn tijdens Open Monumentendagen verschillende panden op zaterdag en/of zondag te bezichtigen. Maar ook in de historische binnenstad van Schiedam houden eigenaren van monumenten open huis. Hoogtepunten in het programma zijn een lezing in het voormalig woonhuis van wijlen jurist, hoogleraar en kunstverzamelaar Piet Sanders (1912-2012) aan de Burgemeester Knappertlaan 134 (met als herinnering aan diens kunstverzamelaarschap een mozaïek ter plekke gemaakt door Karel Appel op de badkamer, de rondleiding in Kethel door Adrie Broeren-Rip, de opening van het patriciërshuis aan de Lange Haven 71 (toekomstig hotel Villa Schiedam), rondleidingen door het patriciërshuis aan Tuinlaan 58 en door stadspark de Plantage.


De Stichting Opera aan de Schie zorgt voor de muzikale omlijsting van de Open Monumentendagen. In verschillende monumenten en door de stad heen zijn er optredens van operazangers (zaterdag) en koren (zondag). 


Een boekje met meer informatie over het programma en achtergrond van de monumenten is verkrijgbaar bij het I-Punt in de Waag, Lange Kerkstraat 39. 

Het programma van Opera aan de Schie is te vinden op de website www.opera-aandeschie.nl 


We stellen het zeer op prijs als je
onze Facebookpagina De Schiedammer een like geeft. Of volg ons via Twitter. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers en dus ook over geschiedenis van Schiedam goed volgen. Bij voorbaat onze dank.   

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: