De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Historisch verhaal over het Oproer van 1854

Roerige tijden in Schiedam

Roerige tijden in Schiedam

SCHIEDAM - Zaterdag 2 september a.s. om 13.00 uur vindt bij de Historische Vereniging Schiedam aan de Hoogstraat 74A het maandelijkse 'Verhaal van Schiedam' plaats, een gratis bij te wonen lezing, ditmaal over het oproer in Schiedam in 1854.

Begin september 1854 was het oproer in Schiedam. Woedende burgers maakten het de winkeliers lastig. Eerst de melkboer en daarna de bakkers. Het liep uit de hand. De schutterij kon het karwei niet klaren en ook de marechaussee moest het veld ruimen. Het leger werd ingezet. Zijne majesteit koning Willem III vond dat het tijd  werd om vanaf de Maas een bombardement te starten om het rebelse Schiedam op de knieën te dwingen. Wat was er aan de hand?  

Verteller van Dienst Cees van Giezen gaat het haarfijn uitleggen en messcherp analyseren. Een bijzondere aflevering van Het Verhaal van Schiedam. Toegang gratis, aanmelden is niet nodig, maar wees op tijd want vol is vol.

Foto door J. van Diggelen, uit Gemeente Archief, van woonproject Nieuwsticht dat in de jaren na het Oproer werd gerealiseerd

 

2 commentaar(en) op artikel "Roerige tijden in Schiedam"

Leuke foto, er zijn niet zoveel foto's van het Nieuwsticht.

Heb er mijn jeugd doorgebracht.

Ondanks de armoede een geweldige tijd en samenhorigheid van de bewoners.

Het was net een kleine gemeenschap net niet bij het centrum maar ook niet bij de Gorzen ( tegenwoordig Schiedam zuid )

Door: F. Koppenhagen Op:

We hebben in het Nieuwsticht NZ nr 2 gewoond, daarna op de Buitenhavenweg nr 86. Heel leuke kindertijd daar gehad, waren nog niet veel fabrieken, daardoor genoeg ruimte om te spelen.

Door: W. v.d. Raaf Koppenhagen Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: