De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Hoe Frans Bubberman de oorlog overleefde 

Sprong uit de trein naar de vrijheid

Sprong uit de trein naar de vrijheid

SCHIEDAM - Frans Bubberman (1928) vertelt op zaterdag 5 mei 2018 in het Verhaal van Schiedam over de dramatische gebeurtenissen van 1945. Gedeporteerd werden hij, zijn vader en zijn broer. Hij sprong uit de rijdende trein. Zijn vader en broer kwamen om. Frans Bubberman vertelt zijn verhaal. Dit Verhaal van Schiedam vindt plaats in Galerie LH 131. 

Op 14 januari 1945 wordt de Schiedamse familie Bubberman, man, vrouw, twee zoons en een dochter plotseling gearresteerd en afgevoerd naar de strafgevangenis in Scheveningen, bijgenaamd het Oranje Hotel.  Zoon Ary Bubberman heeft voor het verzet wapens verborgen in het huis aan de François Haverschmidtlaan. Hij wordt samen met zijn vader en broer Frans op de trein gezet naar het concentratiekamp Neuengamme. Frans, 17 jaar oud, weet onderweg, vlak voor de Duitse grens, uit de rijdende trein te springen. Vier nachten loopt hij door bezet Nederland.  
 
Na de bevrijding blijkt dat zijn vader en zijn broer Ary zijn omgekomen. Frans gaat in Wageningen tropische bosbouw studeren en vertrekt na voltooiing van zijn studie naar Suriname.  

Verhaal van Schiedam  
Zaterdag 5 mei 2018
Galerie LH 131
Lange Haven 131
Aanvang 13.00 uur
Toegang gratis 

1 commentaar(en) op artikel "Sprong uit de trein naar de vrijheid"

Mijn moeder, Marie de Bree had het wel eens over de familie Bubberman.

Door: Ria van Kleeff Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: