De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Historische Vereniging Schiedam: Verhaal van Schiedam

Van de Vuurst de Vries vertelt...

Van de Vuurst de Vries vertelt...

SCHIEDAM -  Historische Vereniging Schiedam houdt op 2 december aanstaande om 13.00 uur Het Verhaal van Schiedam. Museumdocent Jules van de Vuurst de Vries vertelt over het werk van Marcel van Eeden (zie foto) en neemt de bezoekers mee in de kleverige wereld van suiker bij de tentoonstelling Sticky Business (zie foto onder). Ook wordt de winnaar bekend gemaakt van de prijsvraag over Marcel van Eeden. De bijeenkomst vindt plaats in het pand van Historische Vereniging Schiedam op Hoogstraat 74A.

Voor 'Circus Henny' maakte Marcel van Eeden (1965) een beeldverhaal met Schiedam in de hoofdrol (zie foto onder). Hij baseerde zich op archieffoto’s van rond 1900 en haalde inspiratie uit literaire teksten over Schiedam waaronder de novelle Verbrande Erven van F. Bordewijk. Met de titel verwijst Van Eeden naar het Zwitserse circus Häni dat in het verleden door heel Europa reisde en ook Schiedam aandeed.

De tentoonstelling 'Sticky Business. De verleiding van suiker in de kunst' maakt duidelijk hoe verschillende kunstenaars zich lieten inspireren door suiker. Het witte goedje is hemels én hels.

De winnaar van de prijsvraag bij de tentoonstelling 'Circus Henny' wordt na afloop van Het Verhaal van Schiedam in het Stedelijk Museum bekend gemaakt. Diegene die de meeste plekken en inspiratiebronnen weet te vinden bij 'Circus Henny' van Marcel van Eeden wint een gesigneerd exemplaar van het boek 'Circus Henny'.

Verhaal van Schiedam Verteller van dienst: museumdocent Jules van de Vuurst de Vries: zaterdag 2 december 2017, 13.00 uur,  HOOGSTRAAT 74A! Toegang is gratis en aanmelding vooraf is niet nodig. Wees wel op tijd want vol is vol!

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: