De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Fototentoonstelling bij Historische Vereniging

Verhaal van Schiedam: werf Gusto

Verhaal van Schiedam: werf Gusto

SCHIEDAM - Zaterdag 3 februari is het bij Historische Vereniging Schiedam weer tijd voor Het Verhaal van Schiedam. Dit keer vertelt Dirk Allewelt om 13.00 uur over werf Gusto en opent daarmee de fototentoonstelling over “DE GUSTO” bij de historische vereniging.

De in Schiedam opgezette en in 1905 geopende scheepswerf, Werf Gusto, ontwikkelde zich in de jaren na 1930 tot absolute smaakmaker binnen de specialistische scheepsbouw. Werf Gusto brak telkens weer records met unieke baggermaterialen, bruggenbouw, staalconstructies, hoogovens, drijvende kranen, speciale bokken en schepen binnen Nederland en ver daarbuiten.
Dirk Allewelt werkte van 1972 tot 1975 bij werf Gusto en wierp zich na de ondergang van de werf in 1978 op als beschermer van het historisch erfgoed van deze unieke Schiedamse onderneming. Vanuit de Stichting Erfgoed werf Gusto werd onder meer een website opgezet. In juli 2018 wordt een gedenkteken onthuld aan de Maasdijk. Allewelt richt zich in zijn verhaal vooral op het innovatieve karakter van “DE GUSTO”.

Na afloop kunnen bezoekers meteen door naar het nabij gelegen Stedelijk Museum Schiedam waar om 15.00 uur de opening plaatsvindt van de tentoonstelling "Wij waren de Gusto. Foto’s van Cas Oorthuys, 1959-1961".

Verhaal van Schiedam en Fototentoonstelling “DE GUSTO”: zaterdag 3 februari, 13.00 uur Hoogstraat 74A, Schiedam. Toegang gratis. De fototentoonstelling “DE GUSTO” loopt nog tot 1 april 2018 en is te zien op vrijdag van 13.00 tot 15.00 en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.

Foto: Personeel van de werf Gusto, vermoedelijk ter gelegenheid van het feit dat Jacobus de Wit 50 jaar werkzaam is bij Gusto, voorheen firma Smulders. Bron: Gemeentearchief Schiedam, beeldnr 42773, maker A. van der Lingen.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: