De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

40 jaar geleden

Waarom moest Gusto sluiten?

Waarom moest Gusto sluiten?

SCHIEDAM - Zaterdag 7 april vertelt Caroline Nieuwendijk om 13.00 uur in het Stedelijk Museum Schiedam 'Het Verhaal van Schiedam' over de sluiting van de werf Gusto. In juli 2018 is het 40 jaar geleden dat de scheepswerf Gusto sloot.

De werf, die al sinds 1905 honderden arbeiders werk verschafte, hield op te bestaan. Rond 1970 leek er voor Gusto nog een mooie toekomst weggelegd. Voornamelijk in de nog vrij nieuwe offshore leek Gusto een gewilde samenwerkingspartner. Maar in diezelfde tijd kwamen er ook problemen in de scheepsbouw aan het licht. De overheid gaf opdracht tot onderzoek en stelde de Commissie Scheepsbouw in. In 1978 was Gusto één van de eerste slachtoffers van het nieuwe scheepsbouwbeleid. Hoe kon het dat deze werf met specialistische kennis en bejubelde innovatieve ontwerpen in korte tijd werd bestempeld als toekomstloos en werd gesloten? Veel mensen, inclusief het grootste deel van de Gusto-werknemers hadden, ondanks de negatieve krantenberichten over de scheepsbouw, deze sluiting niet voorzien. Nog steeds zijn er 'Gustorianen' die zich afvragen waarom de werf is gesloten. 

Caroline Nieuwendijk deed onderzoek naar de oorzaken van de sluiting. Hiervoor interviewde ze ook een aantal ex-directeuren van Gusto. Ze gaat het krachtenveld waarin Gusto zich in de jaren 1970 bevond uitleggen en probeert de oorzaken van de sluiting te verklaren. Caroline Nieuwendijk is bestuurslid van de Historische Vereniging Schiedam en werkt bij het Gemeentearchief Schiedam. Het op 23 maart 2018 gepresenteerde jaarboek van Schiedam 2017 bevat een door haar geschreven artikel over de sluiting van Gusto. 

Verhaal van Schiedam: De sluiting van Gusto
Verteller van dienst: Caroline Nieuwendijk
Wanneer: Zaterdag 7 april, 13.00 uur
Waar: Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112
Kosten: Toegang tot de lezing is gratis 

Foto: Demonstratie op het Binnenhof in Den Haag op 24 november 1977 waarbij handtekeningen aan de voorzitter van de Tweede Kamer worden overhandigd in een poging het bedrijf te behoeden voor sluiting. Bron: Beeldbank Gemeentearchief Schiedam, nr. 13659

 

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina De Schiedammer een like geeft. Of volg ons via Twitter. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers en dus ook over de geschiedenis van Schiedam goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

1 commentaar(en) op artikel "Waarom moest Gusto sluiten?"

Erg jammer dat gesloten de werf gesloten werd,woonde in de Gorzen en werkte er ook als lasser,ben 1969 naar Australia ge emigreerd met vrouw en 3 kinderen en zitten er nog steeds en denk met plezier terug aan de Gusto en de medewerkers en de mooie herinneringen , dank je Gusto . Bob Vanderent

Door: Robert Vanderent Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: