De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Stad wil van 'laagste opkomst' af

Stad wil van 'laagste opkomst' af

SCHIEDAM - Wat gemeenteraadsverkiezingen betreft hebben we als stad een bedenkelijk verleden, zei burgemeester Cor Lamers vanmiddag in een gesprek met de pers over de maatregelen die de gemeente neemt om de Schiedamse kiesgerechtigden te stimuleren om op 21 maart aanstaande voor de gemeenteraadsverkiezingen de stembus op te zoeken. Onze stad had in de vorige gemeenteraadsverkiezingen de laagste opkomst van Nederland en in de komende verkiezingen hoopt de stad het wat dit aangaat aanzienlijk beter te doen.

Daarbij blijkt het weinig zin te hebben om posters in de stad op te hangen, zo heeft een onderzoek van de Universiteit van Tilburg uitgewezen. Wat bijvoorbeeld wel helpt volgens de wetenschappers is om in het politiek bewustworden van jongeren te investeren. Traditionele media zijn daartoe niet zo effectief, wel nieuwe media. Dat is mede de reden dat Schiedam voor deze verkiezingen met een Stemwijzer komt. "Let wel, het gaat ons er daarbij niet zozeer om jongeren met hun keuze te helpen, maar wel om hen geïnteresseerd te maken", zo licht Lamers toe. Op 9 februari worden de lijsten genummerd. Op basis van die gegevens kan de Stemwijzer worden afgemaakt. Op zaterdag 17 februari zal deze Stemwijzer 'live gaan' tijdens de open dag van de gemeente en de gemeenteraad.

Schiedam wil ook stimuleren dat het politiek debat volop op gang komt. Daarin wil de gemeente een faciliterende rol spelen. "Wij zorgen voor de koffie, wij betalen de zaalhuur, etc. maar een groep die een debat wil, moet dat zelf organiseren", aldus de burgemeester. Er zal een grote variëteit zijn aan debatten. Zo was Schiedam vanavond de eerste gemeente waarin RTV Rijnmond - in Schiedam in samenwerking met de Stadsomroep Schiedam in het Wennekerpand -  een lijsttrekkers debat hield. Het slotdebat zal plaatsvinden op 15 maart in het Stedelijk Museum. Zo staan er meer debatten geprogrammeerd en als er dus nog meer groepen van mensen zich geroepen voelen om een debat te houden: vooral aankloppen bij de gemeente.

Het Stedelijk Museum wordt op meer manieren bij de verkiezingen betrokken. Zo zal er een stembureau worden ingericht in het museum. Ook wordt er een expositie gehouden, waar de keuze van de lijsttrekkers uit het werk van het museum zal worden tentoongesteld. Ook hier geldt uiteraard: het gaat het niet zozeer om 'wat' de lijsttrekkers kiezen, als ze maar kiezen. Het 'kiezen op zich' is belangrijk! 

De kiezer heeft in ieder geval heel veel te kiezen; de 13 partijen zijn:
D66 
VVD 
CDA 
PVDA 
CU-SGP 
SP 
GROENLINKS 
DENK 
Progressief Schiedam 
SLV 
LOS 
OuderenPartij Schiedam 
AOV 
 

Het stembureau in het museum is een van de drie nieuwe stembureaus, waarmee de gemeente de 'witte vlekken' voor wat betreft de stembureaus wil opvullen. Die andere zijn in de Gorzen (Hof van Zuid) en tegenover de tramlus aan De Slimme Watering in Schiedam-Noord (hier worden tijdelijke cabines geplaatst). De gemeente heeft de stembureaus zodanig gespreid dat de afstand van een stemgerechtigde inwoner - uitzondering daargelaten - maximaal 500 meter is. Om extra drukte op bepaalde stemlocaties weg te nemen, wordt net als bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen een mobiel stembureau (truck met oplegger) ingezet. Het stembureau op het centraal station van Schiedam gaat al om zes uur in de ochtend open (openingstijd van de overige stembureaus is om half acht 's ochtends). 

De gemeente houdt op de verkiezingsdag een 'uitslagenavond' in de foyer van het Theater aan de Schie (mogelijk tot diep in de nacht; de zaal zal tot drie uur 's nachts open zijn). "We hopen dan rond een uur of een in de nacht de prognose van de zetels te kunnen geven, op basis van de door de partijen behaalde stemmen, maar nog geen rekening houdend met uitgebrachte voorkeursstemmen", is de inschatting van Lamers. 

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: