De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Politicus van de week Andreas Rose

VVD voert puur GroenLinks-beleid

VVD voert puur GroenLinks-beleid

SCHIEDAM - In de rubriek 'de politicus van de week' interviewt Jan Willem de Boer de fractievoorzitter van L.O.S. Andres Rose. Die doet pittige uitspraken onder meer over sociale woningbouw, over de transitie van gas naar elektrisch, over de G1000, over de VVD en over de lokale omroep.

Andreas Rose (56) is al 30 jaar ondernemer in Schiedam. Zijn bedrijf huist in het markante pand aan de Schie 21, met het weerhuisje boven de ingang. Barometers, klokken en thermometers maakt en verkoopt hij. In de vorige gemeenteraadsperiode had hij zitting in de raad voor Gemeentebelangen. Die partij werd opgeheven. Hij is verdergegaan met L.O.S. Dat staat voor Lokaal Onafhankelijk Schiedam. "Los van Haagse invloeden, onafhankelijk kritisch", zo omschrijft Andreas Rose de opstelling van zijn partij. Het partijprogramma van Gemeentebelangen werd als uitgangspunt genomen en samen met de andere kandidaten is het tot een nieuw partijprogramma herschreven. Waarmee L.O.S. zich van andere lokale partijen in Schiedam onderscheidt? Er is eigenlijk naast L.O.S. maar één andere echte lokale partij en dat is PS, zo geeft Rose aan, en de signatuur van L.O.S. is rechts liberaal, van PS, links. 

De opmerkingen van Rose vallen lang niet altijd in goede aarde. Maar, zegt Rose, ik zit dan ook niet in de raad om vrienden te maken, we zitten er niet met 35 man voor de gezelligheid. De G1000 lijkt een stille dood gestorven te zijn. Bij de eerste G1000 twee jaar geleden waren de gemeenteraadsleden niet welkom, zegt Rose. De volksraadpleging kreeg toen niet de beoogde duizend Schiedammers naar de Margriethal maar bijna 400, het jaar erna in de Grote Kerk waren het er nog minder. En nu zitten ze ergens in een kamertje achteraf met z'n twintigen, in de gemeenteraad zitten meer Schiedammers dan in de G1000, aldus Rose.

De VVD is grootste partij, maar voert eigenlijk puur een GroenLinks-beleid, is de constatering van Rose. "VVD hoe kun je nou je kiezer recht in zijn gezicht kijken met zo'n programma?", vraagt hij zich hardop af. Nieuwkomer DENK straalt geen diversiteit uit. Hoe is het met die andere vernieuwing in Schiedam, de nieuwe gefuseerde omroep? Eigenlijk is een eigen lokale omroep in Schiedam niet nodig, want er is Radio Rijnmond, vindt Rose. 'Maar de lokale omroep die wij dan hebben in Schiedam, daar zie ik na de fusie nog weinig verandering en verbetering in, nog steeds niet echt actueel.'

Bij sociale woningbouw heeft het vorige college steken laten vallen. Wat er teruggebouwd wordt in de voorraad van sociale woningen getuigt zijns inziens nauwelijks van vooruitgang en ook in het huidige college heeft Rose weinig fiducie in de verbetering van de sociale woningvoorraad.

Voor alle woningen zal gelden dat deze de komende decennia van het gas af zullen moeten. Na het afsluiten van de gaskraan moeten woningen over op elektriciteit voor hun verwarming, warmwatervoorziening en om te koken. Maar het zit er dik in, zegt Rose, dat we om elektriciteit op te wekken ook gebruik moeten maken van de aloude steenkolen. Gaan we er dan op vooruit in het milieu en qua duurzaamheid? De transitie van gas naar elektrisch heeft veel weg van 'een grote leugen'. 

Zie voor het interview door Jan Willem de Boer van JW TV onder deze link. 

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina De Schiedammer een like geeft.  Of volg ons via Twitter. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers en dus ook over de Schiedamse politiek goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker