De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Schakers HZP zijn door in de beker

Schakers HZP zijn door in de beker

SCHAKEN - Het bekerteam van de schakers van HZP Schiedam moesten op 13 december de strijd aan binden in Kralingen tegen het viertal van Onésimus, met als inzet een plaats in de kwartfinales. Na een zinderende ontknoping, gingen de Schiedammers door naar de volgende ronde. 

De schakers uit de Gorzen moesten het in deze wedstrijd doen zonder Aad Juijn. Frans Groeneweg was zijn vervanger. Aan bord vier speelde Frans Groeneweg (wit) zich probleemloos naar remise, ½-½. Fide-meester John van Baarle speelde met zwart aan bord één. Het boegbeeld van de Schiedammers zette de partij gedecideerd naar zijn hand en liet zijn tegenstander kansloos,  ½-1½. Aan het derde bord (zwart) vergaloppeerde Arjan Schouteren zich in het eindspel en moest derhalve in een nederlaag berusten, 1½-1½. Daniël van Loenen die aan bord twee (wit) speelde kwam uiteindelijk in een remise eindspel terecht, 2-2.  

Bij een gelijkspel is het protocol dat dezelfde spelers nogmaals tegen elkaar spelen, maar nu met slechts vijf minuten bedenktijd voor ieder (snelschaken). Wie de eerste partij wit had, krijgt nu zwart en andersom. Een zeer spannende fase brak nu aan. Groeneweg won, van Baarle en van Loenen speelden remise, terwijl Schouteren verloor, 2-2. Tweemaal 2-2 en dus nog steeds geen winnaar. In zo’n geval wordt teruggekeken naar de reguliere partijen en vervalt de score aan het laatste bord. Is het daarna nog gelijk dan vervalt de score van het derde bord et cetera. In dit geval was het vierde bord remise en dat betekende dus 1½-1½. Aad het derde bord hadden de Schiedammers verloren en na dat deze partij was vervallen, bleef een eindstand van ½-1½ in Schiedams voordeel over en zo bleek Van Baarle's winstpartij aan bord één doorslaggevend. In de kwartfinale wacht HZP Schiedam nu Messemaker 1847 uit Gouda en dit team is één van de titelfavorieten.  
 

Foto: John van Baarle zette aan bord één een beslissend resultaat neer

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het schaaknieuws uit Schiedam. Alvast dank. 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: